Tuliaisia Afrikasta

keskiviikkona, tammikuuta 25, 2017


Yksi lempiasioitani ulkomailla ollessani on ihan tavallisessa ruokakaupassa käynti. Minusta on ihanaa nähdä, miten erilaisia tuotteita ihmiset eri puolilla maailmaa käyttävät arjessaan. Eri maista voi löytää ties mitä mielenkiintoista, mistä emme ole täällä Suomessa kuullutkaan, mutta jotka ovat jossain muualla ihan arkipäivää. Ruokakauppaostosten lisäksi minua tietysti kiinnostaa myös, millaista kosmetiikkaa käytetään siellä, missä meille länsimaisille tuttuja merkkejä ja tuotteita ei ole välttämättä saatavilla.

Äitini palasi vähän aikaa sitten lomamatkaltaan Gambiasta, joka on pieni pitkulainen valtio Länsi-Afrikan rannikolla. Tuliaisiksi sain paikallista kosteusvoidetta, joka tosin on valmistettu Gambiaa ympäröivässä maassa, Senegalissa. Pretty Queen -merkkinen käsi- ja vartalovoide lupaa tasoittaa ihon sävyä, ennaltaehkäistä raskausarpia ja suojata UV-säteilyltä. Varsinainen monitoimituote siis!


Koostumukseltaan voide on todella paksua ja väriltään vaaleankeltaista. Iholla voide tuntuu melko tuhdilta ja jättää kuivuessaan hieman nihkeän tunteen, mutta tuntuu kuitenkin ehkäisevän hyvin ihon kuivumista. Tuoksu on aivan huumaavan hyvä, vähän pähkinäinen ja aika vaniljainen. Ihan ookoo tuote siis, mutta eniten minua kuitenkin kiinnostaa voiteessa käytetyt raaka-aineet.


Ingredients: Stearic acid, Petrolatum, Mineral Oil, Tallow Alcohols, Cocoa Butter (2%), Glycerol, MPG, Conservators, Fragrance, Water.

Ainesosaluettelo näyttää suhteellisen simppeliltä. INCI-nimiä ei ole käytetty, eikä tämä muutenkaan menisi ihan EU:ssa läpi, mutta muuten sisällys on ihan ymmärrettävä. Steariinihappoa, Petrolatumia eli vaseliinia, mineraaliöljyä, eläinrasvasta saatuja rasva-alkoholeja, kaakaovoita, glyserolia, ilmeisesti (mono-)propyleeniglykolia, säilöntäaineita, hajusteita sekä vettä. On muuten ensimmäinen tuote, jossa törmään ainesosaluettelossa sanaan Tallow, joka on siis nisäkkäistä (todennäköisesti naudasta) saatua talia, eli eläinrasvaa. Se ei ole mitenkään kielletty ainesosa EU:ssa, mutta sitä käytetään nykyään todella harvoin, koska eläinperäiset ainesosat ovat yhä enenevissä määrin kuluttajien mielestä kosmetiikassa no-no. Varsinkin tällaiset selvästi eläinperäiset ainesosat. Voisin veikata käytetyn steariinihaponkin olevan eläinperäistä, mutta varmaksi en voi mitenkään sanoa, sillä sitä saadaan myös mm. kaakaopavuista. Ei siis ehkä ihan sellainen voide koostumukseltaan, johon tarttuisin Suomessa ensimmäisenä kaupan hyllyllä.

Myöskään käytettyjä säilöntäaineita ei ole eritelty, vaan ne on ilmoitettu vain nimityksellä Conservators. Vähän ehkä epäilyttää käyttää tätä, koska ei voi tietää mitä tuote on syönyt, ties vaikka tässä olisi käytetty jotain EU:ssa kiellettyä säilöntäainetta. Vesi on viimeisenä ainesosana, mikä sai minut epäilemään, että listaa ei ole varmaan koostettu määräjärjestyksessä, niinkuin meillä EU:ssa on tapana. Emulsio kuitenkin kaipaa vettä, enkä usko että tässä tuotteessa olisi säilöntäaineita sekä hajusteita molempia käytetty enemmän kuin sitä.

Huvituin myös hieman siitä, että purkin kyljessä lukee isolla COCOA BUTTER, mutta sitten itse voiteessa sitä on käytetty vain 2%. Eipä se tosin ole mitenkään tavatonta täälläkään, että tuotetta markkinoidaan ainesosalla, jota on käytetty aika marginaalinen määrä tuotteessa. 


Voide lupailee suojausta UV-säteilyltä, mutta mikään ainesosaluettelossa ei viittaa aurinkosuojaavaan ainesosaan. En sitten tiedä, olisiko niiden määrittelemättömien säilöntäaineiden (tai hajusteiden) joukossa joku sellainen ainesosa, joka toimii UV-filtterinä. EU:ssa ollaan tässäkin aika tarkkoja, sillä tuote saa luvata aurinkosuojan vain silloin, kun siinä on käytetty jotain erikseen kosmetiikkalainsäädännön positiivilistalla mainittua ainesosaa/ainesosia ja suojateho (aurinkosuojakerroin SK / SPF) on merkitty tuotteeseen. Säilyvyyttäkin on luvattu ruhtinaalliset kolme vuotta valmistusajankohdasta lähtien.

Erittäin mielenkiintoinen tuote niinkin tavalliseksi tuotteeksi kuin kosteusvoide, ainakin näin tulevan kosmetiikka-asiantuntijan näkökulmasta. Olisi myös hyvin mielenkiintoista tietää, miten paljon kosmetiikkaa säädellään Gambiassa tai Senegalissa. Tuhdin koostumuksensa vuoksi tämä taitaa jäädä käyttöön lähinnä jalkarasvana, mihin voide on muuten oikeasti yllättävän hyvä.

Oletteko te joskus saaneet kosmetiikkatuliaisia teille entuudestaan tuntemattomilta merkeiltä?

Katso myös

7 kommenttia:

 1. Täällä ilmottautuu toinen joka tykkää käydä ulkomailla peruskaupoissa :D Ja esimerkiksi Berliinissä käydessä oli ihanaa mennä Douglasin (ja oli siellä joku toinenkin), josta löysi todella edullisia tuotteita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan menossa toukokuussa Amsterdamiin, ja hotellin melkeen vieressä on Douglas :D Aavistelen ankaraa rahanmenoa...

   Poista
 2. Minä käyn kans mielelläni ulkomailla ihan perusmarketeissa ja -kaupoissa. Niistä tekee välillä ihan mielenkiintoisia löytöjä. Puolasta ostin kerran ihan vaan huvin vuoksi minimarketista purkin jotain oikein paksua yleisvoidetta (vaikea puolankielinen nimi, en muista enää;)). Käytin sitä jalkavoiteena, kun en muualle tohtinut sitä käyttää. Sillä pysyi tassut hyvin kuosissa, kosteutti erinomaisesti;) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, varsinkin paikalliset edulliset kosmetiikkamerkit on usein oikeita löytöjä! :D

   Poista
 3. Täällä myös yksi innokas ulkomailla perusmarketeissa kävijä :) Toki katsastan aina kosmetiikkahyllyt, mutta myös ruokapuoleltakin löytyy vaikka mitä kivaa ja erilaista, kuten teetä, hilloja, keksejä, sipsejä, karkkeja, mausteita ja ja ja... Harmittaa, kun en ole päässyt ulkomaille reissuun moneen vuoteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa myönnetään, paikalliset herkut on mun heikkous :-D Oon tosi makean perään ja kaikki ihanat leivonnaiset ja karkit kiinnittää yleensä mun huomion ensimmäisenä 🙈

   Poista
 4. Ihanaa löytää muita, jotka tekee samanlaisia "ruokakauppaiskuja" kuin minä. Sri Lankasta löysin muutama vuosi sitten Aloe Vera voidetta, joka kesällä ihana vilvoite hieman palaneelle iholle. Samoin paikalliset herkut aina tsekattava kaupassa :)

  VastaaPoista

Kysy, kritisoi, keskustele - kaikki kommentointi on tervetullutta!

Tykkää Facebookissa

Instagram @highandlight

Seuraa Bloglovin'issa