Parabeeneista II - Pikapäivitys

lauantaina, elokuuta 06, 2016

Parabeeneista II - Pikapäivitys
Kuva lainattu täältä.

Piti postata tänään jostain ihan muusta, mutta törmäsinkin vasta tänään torstaina julkaistuun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uutiseen parabeeneihin liittyen. Uutinen kietoutuu niin vahvasti edelliseen parabeenipostaukseeni, että en voinut olla sivuuttamatta sitä.

Työterveyslaitos julkaisi uuden tutkimuksen (tiivistelmä ja koko tutkimusraportti), jossa tutkittiin Suomessa työskentelevien kampaajien altistumista tietyille hormonitoimintaa mahdollisesti häiritseville kemikaaleille. Nämä kemikaalit olivat bisfenoli A, resorsinoli ja parabeenit, joista sekä bisfenoli A:ta että parabeeneja käsiteltiin myös siinä aikaisemmassa Ylen Ihmiskoe-artikkelissa, josta edellisessä parabeenipostauksessani kerroin. Kritisoin postauksessa Ylen artikkelia mm. siitä, että siinä ei kerrottu mitään siitä, paljonko parabeeneille (tai muille artikkelissa käsitellyille kemikaaleille) tulisi altistua, jotta saisi artikkelin kokeen mukaiset pitoisuusmäärät pissaansa. Vastaukset kysymyksiini sain kuitenkin tästä uudesta tutkimuksesta, jossa kerrotaan menetelmästä, jolla voidaan laskea karkeasti näille kemikaaleille altistumisen määrä mitatuista virtsapitoisuuksista. Raportissa on selitetty myös taustatietona selvällä suomen kielellä näistä aikaisemmista parabeeneihin liittyvistä tutkimustuloksista, joista itsekin edellisessä postauksessani kerroin. Jos parabeenien terveysvaikutukset ja kulkeutuminen elimistössä siis kiinnostavat eikä englanti taitu niin hyvin, kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa tuon tutkimuksen taustateoriaosuus.

Mitä tutkimuksessa sitten selvisi?

Jotta tämä postaus pysyisi suhteellisen lyhyenä (koska edellinen oli aaaaaivan liian pitkä), niin en ala tutkimustuloksia sen enempää erittelemään, koska ne voi käydä lukemassa suoraan tuolta tutkimuksen raportista. Tiivistettynä kuitenkin selvisi, että kampaajat eivät altistu työssään sen enempää parabeeneille (tai muille mitatuille kemikaaleille) kuin muukaan väestö. Mielestäni tärkein kohta parabeenialtistukseen liittyen oli seuraava:

"Arvioitaessa metyyli-, etyyli-, propyyli- ja butyyliparabeenien virtsapitoisuuksien perusteella näiden parabeenien päivittäistä saantia, havaitaan, että altistuminen jää tasolle 0,1 mg/kg/vrk, joka on 1-2-kertaluokkaa matalampi kuin olemassa olevat terveysperusteiset raja-arvot. Täten nykytiedon valossa tämän tasoiseen altistumiseen liittyvät terveysriskit ovat epätodennäköiset."

Tämänhetkinen EFSA:n (European Food Safety Authority) määrittelemä enimmäisaltistusraja metyyli- ja etyyliparabeeneille on 10 mg/kg/vrk, joka taas on sata kertaa tutkimuksissa määriteltyä NOAEL-arvoa eli alimpaa haitattomaksi mitattua raja-arvoa (1000 mg/kg/vrk) pienempi. Väestön keskimääräinen altistus parabeeneille taas oli sata kertaa pienempi kuin tämä varmuuden vuoksi erittäin alakanttiin määritelty altistuksen yläraja. EMA:n (European Medicines Agency) määrittelemä propyyliparabeenin hyväksyttävä päivittäinen altistustaso taas on 2 mg/kg/vrk, joka sekin on 20-kertainen mitattuihin altistuksiin nähden.

Parabeeneista II - Pikapäivitys
Kuva lainattu täältä.

Mitä tämä sitten kertoo meille? Ainakin sen, että jos työssään kosmetiikan parissa lähes päivittäin toimivat henkilötkin altistuvat yleisesti parabeeneille 20–100-kertaisesti vähemmän kuin tämänhetkiset suositellut, varmuuden vuoksi reilusti yläkanttiin arvioidut maksimirajoitukset ja jopa 10 000 kertaa vähemmän metyyli- ja etyyliparabeeneille kuin tutkimuksissa mitatut alimmat täysin haitattomat annokset, niin en todellakaan koe mitään tarvetta alkaa vältellä parabeeneja kosmetiikassa edes "varmuuden vuoksi".

Jos SCCS:n mielipiteisiin luottaminen tekee minusta naiivin, niin olen sitä ihan mielelläni. En kuitenkaan ole mikään toksikologian asiantuntija ja oma vahvuusalueeni on "vain" kosmetiikka, joten turvaudun mieluusti asiaan oikeasti perehtyneiden, koulutettujen ja kokeneiden asiantuntijoiden (joiden työ on varmistaa kuluttajien turvallisuus) arviointeihin aiheesta. SCCS:n Opinionit ovat myös siinä mielessä ihanan läpinäkyviä, että niissä on selvästi kerrottu, mille nämä arvioinnit perustuvat, jolloin lukija voi itse päätellä, ovatko ne perusteltuja. Tämän uuden tutkimuksen ja muiden lukemieni tutkimustulosten perusteella oma riskini saada terveyshaittoja parabeeneista on niin häviävän pieni, että nukun jatkossakin yöni rauhassa.

// En tässäkään postauksessa halua kommentoida mitenkään bisfenoli A:ta tai resorsinolia, koska en niihin ole millään tavalla perehtynyt eivätkä ne liity niin vahvasti kosmetiikkaan kuin parabeenit. 

Mitäs mieltä olette tästä uudesta tutkimuksesta? Yllättikö tulokset? 

SEURAA BLOGIA:   BLOGLOVIN'   |   INSTAGRAM   |   FACEBOOK

Katso myös

Ei kommentteja:

Kysy, kritisoi, keskustele - kaikki kommentointi on tervetullutta!

Tykkää Facebookissa

Instagram @highandlight

Seuraa Bloglovin'issa