Hiustenpesua hoitoaineella?

sunnuntaina, elokuuta 07, 2016

Hiustenpesua hoitoaineella?

Kun sain L'Oréalilta lehdistötiedotteen koskien uusia peseviä hoitoaineita, kiinnostukseni heräsi heti. Mitä ihmettä, peseviä hoitoaineita? Pesevät hoitoaineet ja "co-wash" eli conditioner only wash ovat hiuskosmetiikassa nouseva trendi, johon en ollut tiedotteen aikaan vielä törmännyt, mutta kuultuani asiasta paloin halusta tietää lisää. Emme ole vielä kovinkaan syvälle hiustuotteiden kemiaan koulussa perehtyneet, mutta ainakin sen verran on jäänyt päähän, että shampoissa käytetyt negatiivisesti varautuneet ja hoitoaineiden positiivisesti varautuneet ionit eivät käy kovin helposti yhteen. Tiedättehän, negatiivinen ja positiivinen varaus vetävät toisiaan puoleensa, ja jos niitä käyttää samassa tuotteessa, ne helposti neutraloivat toisensa. Miten on siis mahdollista tehdä tuote, joka olisi samalla sekä pesevä että hoitava?

Sain testiin Redken Curvaceous No Foam Highly Conditioning Cleanserin*, ja odotukset olivat kovat. Hellävaraisen pesutehon ja hoitoaineen hoitavuuden yhdistävä tuote on tarkoitettu erityisesti kiharille hiuksille, minkä ajattelin sopivan hyvin omalle luonnostaan laineikkaalle tukalleni. Tuotteen koostumus on ehdottomasti enemmän hoitoainemainen kuin shampoota muistuttava, ja vaahtoamattomuus tuntui aluksi hieman hölmöltä, koska kuluttajat on iskostettu siihen ajatusmaailmaan, että vaahto = pesuteho. Vaahto itsessään ei kuitenkaan puhdista ja tuotteen vaahtoavuus ei itseasiassa kerro oikeastaan mitään tuotteen pesevyydestä. Myönnän kuitenkin yleensä haluavani shampooni vaahtoavan ihan vain sen mielikuvan takia, että vaahtoamaton tuote ei tunnu tehokkaalta. Hölmöä, myönnetään!

Pesen nykyään normaalisti hiukseni 3-4 kertaa viikossa, mutta aikaisemmin olen pessyt hiuksiani päivittäin. En ole huomannut pesuvälin harventumisella oikeastaan mitään vaikutusta hiuksiini tai päänahkaani, mutta ainakin shampoota kuluu vähemmän ja tukkaa ei tarvitse kuivatella niin usein. Omat hiukseni ovat tosiaan luonnostaan kihartuvat ja pesun jälkeen usein pörröiset, varsinkin jos annan niiden ilmakuivua föönaamisen sijaan. Olen hoitoaineen ja silottavien tuotteiden suurkuluttaja, joten shampoon vaihtaminen hoitoaineeseen kuulosti mielenkiintoiselta mahdollisuudelta.

Hiustenpesua hoitoaineella?

Aluksi kokeiltuani Highly Conditioning Cleanseria olin hieman pettynyt - yritin korvata shampoon tällä kokonaan ja vähän päälle viikon jälkeen tukka alkoi näyttää sen verran likaiselta ja lähmäiseltä, että oli pakko turvautua jälleen tavalliseen shampooseen. En kuitenkaan ollut ihan hiffannut pesevien hoitoaineiden ideaa vielä, sillä todellisuudessa niitä tulisikin käyttää silloin tällöin shampoon tilalla, antaakseen hiuksille ja päänahalle tauon tujummista pesuaineista. Päätin kokeilla tuotetta uudelleen, mutta tällä kertaa niin, että korvaan 1-2 pesukertaa viikossa tällä.

Oma päänahkani ei ole mitenkään erityisen herkkä eikä minulla ole koskaan ollut mitään suurempia ongelmia liiallisen hiustenpesun aiheuttamana, mutta voisin kuvitella herkkänahkaisempien hyötyvän siitä, että vaihtaa ainakin osalla pesukerroista tujumpitehoiset shampoot miedompiin vaihtoehtoihin. Oma hiuspohjani kaipaa kuitenkin selvästi shampoopesua säännöllisin väliajoin, sillä se alkaa helposti kutiamaan sietämättömästi, jos pesuväli venyy liian pitkäksi. Omasta mielestäni hiukseni näyttävät kuitenkin parhaimmalta toisena ja kolmantena päivänä pesun jälkeen, koska se pörröisyys yleensä laantuu ajan myötä ja hiukset näyttävät sileämpänä hyväkuntoisemmilta ja terveemmiltä.

Joka toisen tai kolmannen shampoopesun korvaaminen pesevällä hoitoaineella on tehnytkin juuri sen mitä toivoinkin - hoitoainepesun jälkeen hiukset eivät ole yhtä pörröiset kuin tavallisen shampoopesun jälkeen, vaan tuntuvat yhtä siloisilta kuin ennenkin pesua. Pesuteho riittää kuitenkin siihen, että päänahkani ei koe tarvetta shampoopesulle taas pariin päivään. Ihan mahtava keksintö, hoitoainepesu saa ehdottomasti paikan hiustenhoitorutiinissani tästä lähtien!

Hiustenpesua hoitoaineella?

Miten pesevät hoitoaineet sitten toimivat? En ole varma onko kaikilla vastaavilla tuotteilla sama toimintaperiaate, mutta tarkastellaan cleansing conditionereiden toimintaa nyt tämän tuotteen kautta. Pyöreästä pullosta oli hieman hankalaa kuvata koko ainesosalistaa kerralla, joten kopsasin tuotteen incit alle:

Aqua/Water, Cetearyl Alcohol, Amodimethicone, Behentrimonium methosulfate, Behentrimonium chloride, Parfum/Fragrance, Phenoxyethanol, Isopropyl alcohol, Sorbitol, Benzoic acid, Trideceth-6, Hydroxypropyl guar, Moringa Oleifera seed oil, Potassium hydroxide, Hexyl cinnamal, Linalool, Cetrimonium chloride, Limonene, Ethylhexyl methoxycinnamate

Tässä tuotteessa oletettavasti ensisijaisena pesevänä aineena on käytetty ionitonta pinta-aktiivista ainetta, setearyylialkoholia, joka on kahden eripituisella hiilivetyketjulla varustetun rasva-alkoholin, setyyli- ja stearyylialkoholin seos. Näiden pitkäketjuisten alkoholien toinen pää koostuu poolittomasta hiilivetyketjusta ja toinen pää poolisesta alkoholiryhmästä. Pinta-aktiiviset aineet rikkovat veden ja rasvamaisen lian pintajännitystä, mikä mahdollistaa poolittoman lian poishuuhtomisen poolisella vedellä. Lisää pinta-aktiivisten aineiden toiminnasta voit lukea esim. Teknokemian yhdistyksen sivuilta. Tuotteessa on CosIng-tietokannan mukaan muitakin ainesosia, joiden funktiona voi olla pinta-aktiivisuus, mutta yleensä shampoissa ensisijaisesti pesevä ainesosa löytyy ainesosaluettelosta heti toisena veden jälkeen. Lisäksi ainakin tämän Alluren artikkelin mukaan yleisimmät pesevät ainesosat pesevissä hoitoaineissa ovat setyylialkoholi ja setearyylialkoholi, joten lienee turvallista olettaa setearyylialkoholin olevan pesevänä aineena tässäkin tuotteessa.

Yleensä shampoissa käytetään pesevinä ainesosina anionisia pinta-aktiivisia aineita, joiden toisessa päässä on negatiivisesti varautunut ioni. Esimerkiksi suurimmalle osalle tutut sulfaatit, natriumlauryyli- ja natriumlauryylieetterisulfaatti (INCI: Sodium Lauryl Sulfate ja Sodium Laureth Sulfate) sisältävät molekyylin poolittoman hiilivetyketjun päässä negatiivisesti varautuneen sulfaatti-ionin, jonka ansiosta nämä ainesosat pesevät ja vaahtoavat hyvin.

Korostin vihreällä ainesosaluettelosta tuotteen hiusta hoitavat ainesosat, jotka tunnistaa useimmiten -monium-päätteestä. Niissä taas on poolittoman hiilivetyketjun päässä positiivisesti varautunut (ammonium-)ioni. Merkkasin mukaan myös silikoniyhdiste amodimetikonin, jonka sisältämät emäksiset aminoryhmät voivat myös muodostaa positiivisesti varautuneita ammonium-ioneja. Koska tässä tuotteessa ei kuitenkaan ole negatiivisesti varautuneita ioniyhdisteitä, vaan pesevyys on aikaansaatu ionittomalla pinta-aktiivisella aineella, ei näiden kationisten (positiivisesti varautuneiden) ainesosien käyttö ole ongelma. 

Miten pesevät hoitoaineet sitten eroavat 2-in-1 -shampoista? Hoitoaine ja shampoo on yhdistetty aikaisemminkin, mutta tekniikka oli eri. Hiuksia hoitavat 2-in-1 -shampoot muistuttavat koostumukseltaan enemmän shampoota, ja niissä pesevien negatiivisesti varautuneiden pinta-aktiivisten aineiden lisäksi koostumukseen on lisätty mm. ionittomia silikoneja tuomaan hoitavaa tunnetta. Kationisten hoitavien ainesosien lisääminen on myös mahdollista, mikäli ne kykenevät muodostamaan pitkäketjuisia polymeereja, jolloin polymeeriketjut sitovat tuotteen koostumuksen niin, että ionit eivät pääse liikkumaan vapaasti ja neutraloimaan toisiaan. Pesevissä hoitoaineissa tuotepohja taas on enemmän hoitoainemainen ja hoitavien ainesosien lisäksi tuotteeseen on lisätty miedosti peseviä ionittomia pinta-aktiivisia aineita, kuten tässä tuotteessa setearyylialkoholia. Hoitavat shampoot onkin tarkoitettu enemmän laiskoille hoitoaineen käyttäjille ja pesevät hoitoaineet jatkuvasta pesemisestä taukoa kaipaaville hiustyypeille.

Joko te olette kokeilleet hoitoainepesua?

* Tuote saatu testiin blogin kautta.

SEURAA BLOGIA:   BLOGLOVIN'   |   INSTAGRAM   |   FACEBOOK

Katso myös

7 kommenttia:

 1. En ole vielä kokeillut, mutta kuullostaa ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni jotkut käyttää tähän ihan tavallistakin hoitoainetta (en oo kyl yhtään varma miten se toimii), joten jos kokeilu kiinnostaa niin silläkin voi varmaan alottaa! :D

   Poista
 2. Törmäsinkin jossain tälläiseen tuoteideaan, ja se kuulosti heti mielenkiintoiselta. Ehkä vaikka kerran viikossa käytettynä tämä voisi toimia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kosmetiikka on kyllä siitä ihan mahtavaa, että koskaan ei tiedä mitä seuraavaksi keksitään :D

   Poista
 3. Kuulen näistä nyt ekaa kertaa ja todellakin kiinnostuin! T. Pörröpää :D Pakko kehua sun kirjoitustyyliä, sillä sun teksti on tosi selkeetä. Tästä tuli mieleen, että vois kaivaa taas koulun matskuja ja hieman kerrata hiustuotteiden kemiaa... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Whuu kohtalontoveri! :D Oi kiitos, ihanaa saada palautetta tästä kun mietin aina et kirjotanko jotenkin vähän liian kierrellen ja kaarrellen :D Pakko myöntää et piti itekkin vähän kurkkia matskuja tätä varten... Blogin pitäminen on kyl pirun hyvä keino kerrata näitä juttuja, kun yrittää selittää muille niin siinä oppii itsekin :)

   Poista
  2. Niinpä! Se oli mullakin yksi syy blogin aloittamiselle, että tulis kerrattua juttuja ja pysyis paremmin ns. pinnalla :) Vielä en oo kuitenkaan uskaltanu julkaista juurikaan mitään opintoihin liittyvää, mutta kaikki aikanaan :)

   Poista

Kysy, kritisoi, keskustele - kaikki kommentointi on tervetullutta!

Tykkää Facebookissa

Instagram @highandlight

Seuraa Bloglovin'issa