Tiedätkö, mitä luonnonkosmetiikkasi sisältää?

maanantaina, kesäkuuta 20, 2016

Tiedätkö, mitä luonnonkosmetiikkasi sisältää?

Liityin tässä jokin aikaa sitten mielenkiinnosta ja viihteen vuoksi Facebookissa Luonnonkosmetiikka-keskusteluryhmään. Ryhmän tarkoituksena on jakaa käyttökokemuksia luonnonkosmetiikkatuotteista sekä vinkkejä luonnollisten tuotteiden valintaan. Usein siellä törmää vinkkiin, että jos ei osaa tulkita ainesosaluetteloa, niin kannattaa ostaa sertifioitua, sillä se takaa sen, että tuote on varmasti luonnollista. Erilaisia luonnonkosmetiikan sertifiointitahoja onkin useita, luotettavimpien ja suosituimpien joukkoon kuuluvat mm. Ecocert, NaTrue ja BDIH. Näiden sertifikaattien tarkat kriteerit vaihtelevat, mutta niillä on myös runsaasti yhdistäviä tekijöitä.

Törmäsin tässä hiljattain erääseen mielenkiintoiseen seikkaan liittyen luonnonkosmetiikan säilöntäaineisiin. Olin ollut siinä uskossa, että luonnonkosmetiikassa ei käytetä mitään synteettisiä säilöntäaineita, koska esimerkiksi Pro Luonnonkosmetiikka -yhdistys niin väittää.

Tiedätkö, mitä luonnonkosmetiikkasi sisältää?

Yllä kuvakaappaus Pro Luonnonkosmetiikan sivuilta (19.6.2016). Tekstissä lukee selvästi, että luonnonkosmetiikka ei saa sisältää synteettisiä säilöntäaineita ja sivulla viitataan luonnonkosmetiikalla nimenomaan sertifioituun luonnonkosmetiikkaan. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Satuin saamaan sattuman kautta selville, että ainakin nuo ylempänä mainitsemani kolme arvostettua luonnonkosmetiikan sertifikaattia sallivat tietyt synteettiset säilöntäaineet. BDIH ja NaTrue viittaavat näihin säilöntäaineisiin sopivasti sanalla "nature-identical", eli identtinen luonnosta saatuun aineeseen, Ecocert sentään sanoo suoraan näiden aineiden olevan synteettisiä eikä yritä mitään kiertoilmaisuja. Edellisessä luonnonkosmetiikkaa käsittelevässä postauksessani kerroin, kuinka esimerkiksi synteettisesti valmistettu C-vitamiini on luonnollisen C-vitamiinin kanssa identtinen, jolloin se myös toimii samalla tavalla. Jos kyseessä on kemialliselta rakenteeltaan tismalleen sama molekyyli, on aivan sama, onko se peräisin luonnosta vai tehty synteettisesti laboratoriossa.

Koska luonnonkosmetiikankin tulee noudattaa lainsäädäntöä ja olla turvallista käyttää, on tuotteet pakko säilöä jollain tavalla. Esimerkiksi laajasti luonnonkosmetiikassa käytetyt bentsoehappo ja sen suolat (INCI: Benzoic Acid, Sodium Benzoate) sekä sorbiinihappo ja sen suolat (INCI: Sorbic Acid, Potassium Sorbate) kuuluvat näihin "luonto-identtisiin" säilöntäaineisiin, jotka siis ovat synteettisesti valmistettu, mutta sertifikaattien kriteerien mukaan käyttökelpoisia. Miksi ne sitten ovat sallittuja? Koska näitä aineita on luonnossa niin vähän, että niiden syntetisointi on itseasiassa paljon ympäristöystävällisempää kuin niiden vähien luontaisten esiintymien riistäminen, ja koska oikeasti toimivia luonnollista alkuperää olevia säilöntäaineita ei kovinkaan paljoa ole. Sertifiointitahot ovat myös tietoisia siitä, että esimerkiksi synteettisesti valmistettu sorbiinihappo on tismalleen sama asia kuin luonnosta peräisin oleva, joten on aivan sama kumpaa sinne tuotteeseen tunkee.

Synteettinen ei siis ole automaattisesti huono asia. Useimmissa sertifikaateissa vaaditaankin vain sitä 95 %:n luonnollisuusastetta, joten siihen viiteen prosenttiin mahtuu hyvin muutama synteettinen säilöntäainekin. Herää jälleen kerran kysymys, että eikö Pro Luonnonkosmetiikka -yhdistys tiennyt luonnonkosmetiikassa käytettävän synteettisiä säilöntäaineita, vai onko kyse tahallisesta harhaanjohtamisesta?

Tiedätkö, mitä luonnonkosmetiikkasi sisältää?

Tästä päästäänkin toiseen mieltäni askarruttaneeseen asiaan, liittyen synteettisen aineen määritelmään. Kemiallisella synteesillä tarkoitetaan sitä, että yhdestä tai useammasta lähtöaineesta muodostetaan kemiallisten reaktioiden avulla uusi aine / aineita. Tämän määritelmän mukaan kemialliseksi synteesiksi voidaan laskea esimerkiksi esteröinti, eli alkoholiryhmän (-OH) ja karboksyylihapporyhmän (-COOH) keskinäinen reagointi, jossa näiden kahden ryhmän välille muodostuu esterisidos.

Lueskelin aikani kuluksi noita luonnonkosmetiikan eri sertifikaattien kriteereitä, ja ainakin noissa kolmessa mainitsemassani sertifikaatissa sallitaan useat kemiallisen synteesin menetelmät, kuten vaikkapa tuo esteröinti. Näissä tapauksissa lähtöaineiden tulee kuitenkin olla luonnosta peräisin, mutta periaatteessa synteettinen mikä synteettinen. Jos molekyyliä sörkitään labrassa ja muokataan siitä rakenteeltaan uudenlainen, on se silloin keinotekoisesti valmistettu, vaikka lähtöaineet olisi poimittu omalta takapihalta. Sertifiointitahot yrittävät kauniisti selitellä, että kun näitä kemiallisen synteesin menetelmiä tapahtuu luonnossakin, ovat ne siksi sallittuja. Meidän kehommekin harrastaa kemiallista synteesiä jatkuvasti, joten miksi me emme sitä voisi tehdä?

Tiedätkö, mitä luonnonkosmetiikkasi sisältää?
Kuva lainattu täältä.

Ainakin Ecocertin standardissa varsinaisiksi synteettisiksi ainesosiksi määritelläänkin osittain tai kokonaan petrokemiallisesti tuotetut ainesosat, eli maaöljyjohdannaiset, kuten mineraaliöljy (INCI: Paraffinum Liquidum). Olisihan se pitänyt arvata, että pahiksena on taas pahamaineinen petrokemia. Hauskaa tässä on kuitenkin se, että luonnostahan se öljykin tulee, mutta ymmärrän kyllä sen, miksi petrokemian tuotteita ei lasketa luonnollisiksi. Uusiutumattomien luonnonvarojen tuhlaaminen kosmetiikkakäyttöön ei myöskään ole ihan kaikista ekologisinta, mikä sotisi luonnonkosmetiikan periaatteita vastaan.

Koska Ecocert määrittelee synteettisiksi aineiksi petrokemian tuotteet ja kertoo näiden tiettyjen erikseen sallittujen säilöntäaineiden kuten bentsoehapon tai sorbiinihapon ja näiden suolojen olevan synteettisiä, voitaneen olettaa näiden säilöntäaineiden olevan silloin sitten niitä petrokemian tuotteita. Pienen googlettelun perusteella bentsoehappoa voidaan valmistaa hapettamalla tolueenia, jota taas saadaan jalostettua raakaöljystä, mikä myös johdattelee siihen päätelmään, että ainakin bentsoehappo ja sen suolat ovat petrokemian tuotteista johdettuja.

Jos kerta luonnonkosmetiikkakin sallii ainesosien syntetisoinnin sekä erikseen joitain petrokemiankin kemikaaleja, voitaisiinko vihdoin heivata himskattiin se mustavalkoinen "kaikki synteettiset on pahiksia ja luonnolliset hyviksiä" -ajattelutapa (johon törmää erityisesti tuolla Luonnonkosmetiikka-ryhmässä), koska asia ei todellakaan ole niin yksinkertaista. Edelleen muistutan, että luonnosta löytyy myös paljon myrkkyjä ja altistus on loppupeleissä se, joka määrittelee aineen haitallisuuden.

Tiedätkö, mitä luonnonkosmetiikkasi sisältää?

"Loppukevennyksenä" kerrottakoon esimerkkinä vaikkapa eräästä luonnonkosmetiikassa käytetystä tensidistä, kookosglukosidista (Coco-Glucoside), joka on johdettu kookoksesta peräisin olevista rasvahapoista sekä maissista peräisin olevasta glukoosista. Euroopan kemikaalitietokannan ECHAn mukaan tämä aine aiheuttaa vakavia silmävaurioita ja ihoärsytystä (huomatkaa tuo kivannäköinen Syövyttävä-varoitusmerkki). Onneksi meidän kosmetiikkalainsäädäntömme kuitenkin varmistaa, että myöskään luonnonkosmetiikkatuotteissa ei käytetä haitallisia aineita sellaisia määriä, että niistä olisi meille vaaraa.

Tiesittekö te, että (sertifioidutkin) luonnonkosmetiikkatuotteet voivat sisältää synteettisiä säilöntäaineita?

SEURAA BLOGIA:   BLOGLOVIN'   |   INSTAGRAM   |   FACEBOOK

Katso myös

8 kommenttia:

 1. Itseasiassa tiesin :) Tällainen tieto oli jäänyt muistini sopukoihin joskus :D Mutta jälleen kerran erittäin mielenkiintoista tietoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että asia on edes jossain sitten tullut esille! :D Itse olin ihan ällykällä lyöty kun tämän tajusin, koska muistelin lukeneeni juuri tuolta Pro Luonnonkosmetiikan sivuilta, että synteettiset säilöntäaineet on luonnonkosmessa kielletty. Kiva jos pystyin kuitenkin jotain uutta tuomaan ilmi :D

   Poista
 2. Tiesin tuon, mutta tätä oli silti äärimmäisen mielenkiintoista lukea, koska suurimmaksi osaksi en ihan hirveästi inci-listoista itse ymmärrä niin kaikki lisätieto on aina mielenkiintoista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon vissiin elänyt jossain tynnyrissä kun nyt tästä vasta kuulin :D Toisaalta, oma vikani kun menin sokeasti luottamaan tuohon Pro Luonnonkosmetiikan määritelmään ennen asian tutkimista :P

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus, toivottavasti useammallakin tämä postaus osuu silmään ;)

  VastaaPoista
 4. En tiennyt!
  Tiedätkö muuten, onko laillista myydä luonnonkosmetiikkana sellaista, joka ei sitä taatusti ole? Esim Bottega Verde harrastaa tätä Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Viherpesu" on käsittääkseni laillista, vaikka kyseenalaista onkin. Luonnollisuutta ei ole varsinaisesti lainsäädännössä määritelty, ja eri sertifikaattienkin kriteerit luonnollisuudelle vaihtelevat. Juuri tämän takia neuvotaankin ostamaan sertifioitua, että on ainakin joidenkin kriteerien mukaan luonnollista :) Ala kyllä kaipaisi ehdottomasti jotkut yhtenäiset pelisäännöt ja määritelmät luonnonkosmetiikalle!

   Poista

Kysy, kritisoi, keskustele - kaikki kommentointi on tervetullutta!

Tykkää Facebookissa

Instagram @highandlight

Seuraa Bloglovin'issa