Öljymiselli ja PHMB-päivitys

sunnuntaina, toukokuuta 15, 2016

Öljymiselli ja PHMB-päivitys

Etsiessäni uutta meikinpoistoainetta edellisen loppuneen tilalle, bongasin kaupasta tällaisen uutuuden Garnierilta. Myönnetään, ostopäätöksen teki puolestani halpa hinta ja suuri koko, varsinkin kun tuote oli vielä tarjouksessa vaikka oli muutenkin edullinen. Köyhä opiskelija jne. Meikinpoistoaineet ovat yleensä enimmillään jossain 200 ml puteleissa, mikä on ainakin minua ärsyttänyt suunnattomasti, koska meikinpoistoaine on niitä aineita jotka vaan kuluu ja sitä pitää olla koko ajan ostamassa uudestaan, joten iso pakkaus oli myös plussaa.

Garnier SkinActive Micellar Cleansing Water in Oil -misellivesi/meikinpoistoaine on kaksifaasinen, eli siinä on kahdessa kerroksessa erikseen öljy- ja vesifaasi. Öljy ja vesihän eivät ilman apua toisiinsa sekoa, mutta ravistettaessa faasit menevät hetkellisesti sekaisin. Vähän kyllä huvitti putelin takapuolen teksti:

"Garnier on luonut uuden sukupolven öljyvesikoostumuksen, joka sisältää magneetin tavoin likaa ja meikkiä puoleensavetäviä misellejä ja erittäin tehokkaita, puhdistavia öljyjä."

Että ihan uuden sukupolven koostumuksen :D Misellithän ei ole mitenkään uusi keksintö, esimerkiksi emulsiot luodaan pinta-aktiivisten aineiden luomien misellien avulla. Myös shampoiden ja tiskiaineiden pesevä vaikutus perustuu miselleihin. Tämän postauksen aihe ei ole kuitenkaan misellit, joten jos niiden rakenne tai toimintamalli kiinnostaa, niin suosittelen lämpimästi Googlen käyttöä. Tämäntyyppinen ravistettava kaksifaasinen tuote, jossa öljyosa ja vesiosa ovat kerroksittain, on myös ihan peruskauraa meikinpoistotuotteissa, mm. Garnierilla itsellään on kaksifaasinen meikinpoistoaine.

Öljymiselli ja PHMB-päivitys

Ravistettuna misellivesi näyttää tältä. Ravistettaessa öljy- ja vesifaasit menevät sekaisin ja alkavat aika nopeasti erottua uudelleen, kuten ylläolevasta kuvasta näkee - en millään ehtinyt saada kuvaa täysin sekoittuneesta tuotteesta.

Öljymiselli ja PHMB-päivitys

Kunnon testirivi misellivedelle: nestemäistä huulipunaa, rajaustussia, ripsaria, vedenkestävää rajauskynää ja vielä bonuksena toinen nestemäinen huulipuna.

Öljymiselli ja PHMB-päivitys

Kevyen pyyhkäisyn jälkeen käsi näyttää tältä. Harvemmin mikään lähtee yhdellä pyyhkäisyllä, mutta eniten yllätti tuo vedenkestävä rajauskynä, joka lähti melkein kokonaan. Sen kohdalla olisin ainakin odottanut hieman hinkkaamistarvetta.

Öljymiselli ja PHMB-päivitys

Vähän kun pyyhki lisää niin lähti kaikki todella helposti. Eniten ihmettelen tuota ekaa nestemäistä huulipunaa (NYX Lip Lingerie), koska Nivean misellivedellä sitä sai hinkata ikuisuuden että se lähti minnekään! Tehokasta tavaraa siis, eikä iho jää ollenkaan öljyisen tuntuiseksi. Tuote ei myöskään kirvellyt silmiäni ja öljyosassa on käytetty kovasti hypetettyä arganöljyä. Täyttää ainakin kaikki meikäläisen meikinpoistoaineen kriteerit, olisiko tässä siis aineksia uudeksi suosikiksi?

Valitettavasti ei. Vaikka itse tuote toimii hyvin, niin muita miinuksia löytyy. Muistatte varmaan taannoisen PHMB-kohun? Garnierin normi-misellissä kyseistä ainettahan on edelleen, mutta jotenkin vaan oletin, että ei ne nyt niin tyhmiä ole, että laittavat kiellettyä ainetta uuteenkin tuotteeseen. Ei sitten tullut tiirattua INCIä kauheen tarkkaan ennen ostamista - tässäkin tuotteessa PHMB:tä löytyy ainesosaluettelosta nimellä Polyaminopropyl Biguanide.

Öljymiselli ja PHMB-päivitys

Tukes ilmoitti sivuillaan 29.1.2016, että epäselvän lainsäädännön vuoksi PHMB:tä sisältäviä tuotteita ei vedetä pois markkinoilta ennen kuin tilanne on selvä. Ymmärrettävää sinänsä, koska raha tätä maailmaa pyörittää ja itsekin pistäisin suurena kosmetiikkajättinä vastaan, jos tuotteitani vedettäisiin pois myynnistä ilman selvää lainsäädännöllistä perustetta. Olen kyllä sitä mieltä, että asia on ihan päivänselvä ja PHMB on kielletty, mutta ilmeisesti tulkinnanvaraa on kuitenkin sen verran, etteivät lainsäätäjätkään voi sanoa varmasti, kun tuotteita ei ole pyydetty poistettavaksi myynnistä.

5.2.2016 antamassaan tiedotteessa Tukes kertoo PHMB:hen liittyvistä uusista Euroopan komission päätöksistä, joiden mukaan PHMB:n käyttö tehoaineena biosideissa kielletään joissakin valmisteryhmissä, kuten ihmisten hygieniaan käytettävissä tuotteissa. Biosidit eivät kuitenkaan ole kosmetiikkaa, joten ymmärtääkseni nämä käyttökiellot eivät siis koske kosmeettisia valmisteita. Yritin etsiä onko PHMB:n käyttöön kosmetiikassa tullut selvyyttä, mutta viimeisin tieto näyttäisi olevan tuo Tukesin tammikuun tiedote.

Tuon edellisen linkin tiedotteessa on myös kiva taulukko PHMB:n vaaraluokituksista ja pitoisuusprosenteista, joissa nämä vaaraluokitukset voivat aiheuttaa riskin. Mahdollisen allergisen reaktion lisäksi muut vaaraluokitukset, kuten se mahdollinen syöpää aiheuttavuus, tulevat esiin vasta yli 1 % pitoisuudessa, joten en ole kovinkaan huolissani haittavaikutuksista. Tässäkin misellivedessä ainesosaa on maksimissaan sen aikaisemman rajan eli 0,3 % verran, jos sitäkään. Tuotetta myös käytetään aika pieni määrä kerrallaan ja vieläpä iholla eikä nieltynä, niinkuin useimmiten noissa vaaraluokituksen määrittelevissä tutkimuksissa, joten altistus kyseiselle ainesosalle ei ihan vastaa noita määriä mitä vaaraluokituksien toteutumiseen tarvittaisiin.

Toisaalta tuote sisältää myös Disodium EDTAta, joka voi tutkimusten mukaan mahdollisesti edistää muiden ainesosien imeytymistä ihoon. SCCS:n mielipiteessä PHMB:n turvallisuudesta kerrottiin lisätutkimuksia tarvittavan nimenomaan PHMB:n imeytyvyydestä, minkä takia sen aikaisemman 0,3 % pitoisuusrajan ei voitu sanoa olevan takuuvarmasti turvallinen. Ihoon imeytyminen (into the skin) on kuitenkin taas eri asia kuin ihon läpi imeytyminen, tuon linkkaamani tutkimuksen tiivistelmästä ei selviä kuinka syvälle ihoon kyseinen ainesosa mahdollisesti auttaa muita aineita imeytymään, kosmetiikka kun ei saisi imeytyä ihon pintakerrosta eli epidermistä syvemmälle. Tämä ihan vaan sivuhuomiona niille, jotka pohdiskelevat millaisen riskin haluavat kyseisen ainesosan kanssa ottaa.

Itse en kuitenkaan koe riskin olevan niin suuri, ettenkö voisi misellivettä käyttää loppuun, mutta en voi tuotetta kyllä suositellakaan. Uutta putelia en myöskään aio hankkia, ellei koostumusta muuteta ja PHMB:tä poisteta ainesosaluettelosta, koska en halua tukea mielestäni selvää lain rikkomista. Kosmetiikkalainsäädännön turvallisuus kun lähtee siitä oletuksesta, että kaikki sitä noudattavat (ilman mitään kikkailuyrityksiä).

Harmi, ehdin jo innostua! Onko joku muu kokeillut tätä? Tsekkaatteko tuotteiden ainesosaluettelot PHMB:n varalta?

SEURAA BLOGIA:   BLOGLOVIN'   |   INSTAGRAM   |   FACEBOOK

Katso myös

12 kommenttia:

 1. Mua ei sinänsä yllättänyt, että näissä uusissa miselleissä on PHMB-kemikaalia, koska tuotteet kehitellään jo paljon aiemmin, joten kohuun varmaan ei ole ehditty tai haluttu reagoida. Ostin itse vasta L300-merkin misellin ja höh, siinäkin oli tuota kemikaalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aattelin jotenkin että Lorkku olis ees viivästyttänyt uusien PHMB:tä sisältävien tuotteiden lanseerausta siihen saakka että tää homma on selvä, vaikka ne onkin todennäköisesti kehitelty ennen tätä kohua, mut toisaalta jättiyhtiöllä sekin varmaan ois tuottanu sellasta tappioo ettei sekään ois ollu kannattavaa :| Kuvittelin et tää vaikuttais myyntiinkin sen verran ettei ne uskaltais laittaa näitä uusia enää markkinoille mut vissiin sit ei :D

   Poista
 2. Oon nyt ryhtynyt tutkimaan tuotteiden luettelot just ton BHMP:n varalta, mutta tietämättömänä oon lotraillut noita micellar putsareita varmaan parikin pulloa ennen kuin tajusin tutkia INC:ejä tarkemmin. Harmi sinällään, sillä toi tuote kyllä on tehokas putsari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi tosiaan, tuote on muuten niin hyvä!

   Poista
 3. Mulla tuli tästä tuotteesta vähän sellanen fiilis, että ratsastetaan nyt trendikkään miselliveden maineella, koska mun silmään tää on ihan perus kaksifaasinen meikinpoistoaine. Meikinpoistoaineita ei mulla oikein kulu, joten en aio ostaa tätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep :D No mut, sillon pitää takoo kun rauta on kuuma, tai sillon kun kuluttajat ei oo vielä hoksannut ettei näissä mitään erikoista ookkaan :P

   Poista
 4. Harmillista, että tuohonkin on ko.aineosaa laitettu, koska tuotteena vaikuttaisi todella mielenkiintoiselta. Itsekin menen vähän samalla asenteella kuin sinä; jos käytöstä löytyy PHMB:tä sisältäviä tuotteita niin käytän ne loppuun, mutta pyrin välttelemään ostamasta enää uusia tuotteita, jotka tuota sisältävät. Garnierin misellivesi on tosi hyvä, mutta valitettavasti on kyllä omalla kohdallani pannassa siihen saakka kunnes muutosta ko.aineen osalta koostumukseen tekevät..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, Toivottavasti muuttaa pian! Olis suorastaan synti olla tekemättä muuten näin hyvästä tuotteesta PHMB:tön versio :D

   Poista
 5. Jätin hyllyyn, kun vilkaisin inciä. Mua hämmentää, että tää vilisee myös UV-filttereinä käytettyjä aineita. En jaksa niitä googlettaa niin perusteellisesti, mutta yhtäkkiä katsottuna kaikille en löytänyt muuta käyttötarkoitusta kuin tuon uv-suodatuksen, silti sellaiset täytyy olla, koska ei nämä tässä ole suodatintarkoituksessaan. En todellakaan ole kemisti, kaukana siitä, en vaan pidä mukavana ajatuksena pestä silmiäni aurinkosuoja-aineilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä juttu kyllä! Tsekkasin tuosta alkupäästä ja sieltä tosiaan löytyi pari ainetta funktiolla UV Filter / UV Absorber, näiden kahden ero on se että Filter suojaa käyttäjää UV-säteilyltä ja Absorber taas tuotetta. Veikkaisin että ne on tässä nimenomaan tuotetta suojaavina ainesosina, kun tuotteessa ei ainakaan mainosteta olevan aurinkosuojaa :)

   Poista
 6. Onpas outoa, että markkinoille on ton kohun jälkeen lanseerattu tuotteita, jotka tota PHMB:tä sisältävät. Vaikutti muuten oikein hyvältä ja kokeilemisen arvoiselta meikinpoistoaineelta, mutta taitaapi jäädä multa ton takia testaamatta.. Mua ei niinkään pelota se, että tuote sisältää tota ko. ainetta mutta ihan periaatteesta en myöskään haluaisi tollasta tukea.

  Toisaalta mä käytän kyllä yhä edelleen Garnierin silmämeikinpoistoainetta, joka sisältää tota PHMB:tä, mutta toi on ainut testaamani silmämeikinpoistoaine, joka poistaa vedenkestävät ripsarit ja eyelinerit eikä saa mun silmiä ja sy-ihoa kirvelemään. Pitäisi vaan edelleen jaksaa etsiä joku uusi hyvä, mulle sopiva putsari ton Garnierin tilalle, mutta ainakaan Nivean, Lumenen, Clarinsin tai Yves Rocherin putsarit ei oo mulle sopineet/toimineet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluaisin kokeilla sitä Bioderman kovasti hehkutettua misellivettä! Ei vaan jaksais lähtee tilaileen tollasia jokapäiväsiä perusjuttuja netistä, tykkään ostaa perusputsarini marketista :D

   Poista

Kysy, kritisoi, keskustele - kaikki kommentointi on tervetullutta!

Tykkää Facebookissa

Instagram @highandlight

Seuraa Bloglovin'issa