Älä osta feikkimeikkejä

sunnuntaina, maaliskuuta 20, 2016

Älä osta väärennettyjä meikkejä

Tutustuin tässä hiljattain älyhalpaan nettikauppaan AliExpressiin, josta saa tilattua melkeinpä mitä vain ja hyvin alhaisin hinnoin. Hyvin vastaava palvelu kuin Ebay, eli sivustolta löytyy eri myyjiä, jotka myyvät pääasiassa kiinassa halvalla työvoimalla valmistettuja tuotteita. Monet myyjät tarjoavat tuotteille ilmaisen toimituksen, mikä houkuttelee ostelemaan kaikennäköistä hauskaa pikkutilpehööriä pilkkahintaan.

Aika suuri osa tuotteista on tuoteväärennöksiä, eli jonkun tavaramerkin tuotteista kopioituja tuotteita, kuten feikkiversioita merkkilaukuista. Piraattituotteet taas ovat tekijänoikeuslakia rikkovia tuotteita, kuten esimerkiksi laittomasti kopioidut musiikkilevyt tai elokuvat. Piraattituotteiden tuonti ETA-alueelle on kokonaan kiellettyä, mutta tuoteväärennösten tuonti on kiellettyä vain elinkeinotarkotukseen, eli esimerkiksi jälleenmyyntiä varten. (Lähde: Suomen Tulli) Tuoteväärennöksiä saa siis periaatteessa tilailla omaan käyttöönsä ihan niin paljon kuin lystää.

Olen itse tilannut sivustolta vaikka mitä, mutta yhden tuotekategorian kierrän kuitenkin hyvin kaukaa: väärennetty kosmetiikka. Tuollakin sivustolla myydään pilvin pimein kopioituja Macin, Nyxin, Anastasia Beverly Hillsin ja theBalmin tuotteita, mikä nyt sattuukaan olemaan pinnalla ja myymään hyvin. 

Kosmetiikkaa käytetään kasvoilla, yleensä silmien ja suun lähettyvillä, ja varsinkin meikkejä pidetään kasvoilla monta tuntia päivässä. Minä en ainakaan halua kasvojeni lähelle tuotteita, joiden alkuperästä, ainesosista tai säilyvyydestä en saa mitään varmuutta. Väärennetyssä kosmetiikassa voi olla mukana ainesosaluettelot, mutta epäilen vahvasti niiden olevan joko puutteelliset tai virheelliset. Mikään ei takaa etteivätkö valmistajat laittaisi niihin terveydelle vaarallisia ainesosia. Myöskään säilyvyydestä ei ole mitään takuita, tai säilöntäaineina voidaan käyttää esimerkiksi todella allergisoivia ainesosia. Puuttellinen säilöntä taas altistaa bakteeritulehduksille, enkä minä ainakaan halua tieten tahtoen mitään silmätulehdusta. Tuoteväärennösten turvallisuutta ei valvota, eikä tekijöitä myöskään saada vastuuseen jos vahinko käy, koska alkuperä voi olla hämärän peitossa. Jos saa jonkun pahan allergiaoireen, ei voi myöskään olla varma mistä ainesosasta se on johtunut, koska ainesosaluetteloihin ei voi luottaa. Puhumattakaan tuoteväärennösten lainvastaisuudesta, tuotantolaitosten työntekijöiden hyvin todennäköisesti erittäin epäinhimillisistä työolosuhteista ja siitä faktasta, että kopiotuotteiden myynnillä tuotetaan rahaa rikollisjärjestöjen toimintaan.

Älä osta väärennettyjä meikkejä

Vaikka ne viiden euron paletit ja muutaman euron huulipunat houkuttelisi, niin suosittelen jättämään väliin. Ihan oikeasti. Usein näkee keskusteluja, joissa ihmiset toteavat että "no kun ei kaverikaan saanut niistä kiinameikeistä allergiaoireita, niin ne on varmaan turvallisia käyttää" ja "eiköhän kaikki ole tietoisia riskeistä ja valitse itse mitä tilaa", mutta vähän epäilen että nämä ihmiset ovat oikeasti tietoisia riskeistä, jos näitä tuotteita tilailevat. Se allergia kun ei ole edes se pahin asia mitä näistä voi saada, eivätkä oireet välttämättä näy heti.

EU:nkin sisällä tulee välillä näitä kohuja, joissa joidenkin valmistajien tuotteissa onkin käytetty jotain laissa kiellettyä ainesosaa, mutta  yleensä syynä on jonkinlainen väärinkäsitys tai tulkintaero laista. Meillä täällä on kuitenkin maailman tiukin kosmetiikkalainsäädäntö ja kosmetiikkaa voi lähtökohtaisesti käyttää aika turvallisin mielin. Jokainen tietysti itse päättää millaisen riskin haluaa ottaa ja jokaisella on oikeus vältellä niitä ainesosia mitä mielii, vaikka toivoisin että ensin tutustuttaisiin faktoihin eikä välteltäisi pelkkien huhupuheiden perusteella. On kuitenkin vähän eri asia käyttää tuotetta, joka sisältää hyvin pienen määrän jotain mahdollisesti haitallista ainetta jonka nimikin on tiedossa, kuin tuotetta, josta et voi mitenkään tietää yhtään mitä se sisältää ja kuinka paljon.

Meillä myöskin kosmetiikkalainsäädännön noudattamista valvotaan ja rikkeisiin puututaan. Feikkimeikeissä taas on se kurja puoli, että koska tuoteväärennökset ovat lainvastaisia, ei niiden valmistusta ja niissä käytettyjä ainesosia todennäköisesti säännöstellä tai valvota ollenkaan. Niissä voi ihan hyvin olla ainesosina vaikka lattiavahaa ja tapettiliisteriä tai ainesosia, jotka ihan tunnetustikin aiheuttavat sitä syöpää. Usein feikkien tarkoituksena ei ole edes olla toimivia tuotteita, vaan saada myytyä merkkihimoisille länsimaalaisille halvalla tuotettuja tuotteita brändin nimen turvin mahdollisimman paljon helpon rahan toivossa.

En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, kun toisessa päässä vältellään hysteerisesti turvallisia ainesosia (esim. laissa sallittuja täysin turvallisia parabeeneja) ja toisessa tilataan tuotteita joissa voi olla oikeasti vaarallisiakin ainesosia välittämätä yhtään seurauksista. Toivon ainakin, että nämä ihmiset ovat kaksi eri ryhmää, muuten en taida enää haluta elää tällä planeetalla.

Tietty kaikki saavat ostaa mitä haluavat, en minä voi ketään kieltääkään. Jos joku oikeasti ihan tieten tahtoen haluaa altistaa terveytensä noin suurelle riskitekijälle, niin antaa mennä, toivottavasti kuitenkin tiedostaa riskit etukäteen ja ottaa vastuun omasta toiminnastaan. Se järjen käyttö on kuitenkin sallittua ja erittäin toivottavaa.

Mitä mieltä te olette feikkimeikeistä?

Katso myös

13 kommenttia:

 1. En uskalla tilata näitä naurettavan halpoja kiinalaisia meikkejä, joita eBayt ja muut vastaavat ovat pullollaan. Uskon että näiden kohdalla liian hyvää ollakseen totta pitää kyllä paikkansa.

  Valitettavasti nämä väärennökset alkavat nykyään olla liian hyviä. Joskus tuli ihan dokumentti siitä, kuinka näitä väärennettyjä tuotteita, kuten parfyymeja, on päässyt myyntiin myös luotettaville tahoille, kun ei osata erottaa aitoa väärästä. Ja tämä ongelma ei koske vain kosmetiikkaa ja vaatteita, vaan myös lääkkeitä.
  Toisin sanoen myös itse yrityksien pitäisi olla tarkkoina siinä keneltä ostavat tuotteet myyntiin meille kuluttajille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä tosi harmillista! Varsinkin noi lääkeväärennökset menee jo oikeasti vaarallisen puolelle :/

   Poista
 2. Onpas hyvä teksti! Itsekin itseasiassa tutustuin juuri AliExpressiin. Tilasin sieltä meinaan tietyn bilevaatteen, josta odotin turhaan omaa kokoani erääseen suomalaiseen verkkokauppaan kuukausitolkulla. En kyllä etsinytkään muuta tuolta, joten en tiedä tarjonnasta sen enempää.

  Itse en kyllä lämpene ollenkaan millekkään feikkijutuille. En ole edes miettynyt kosmetiikassa asiaa turvallisuuden kannalta, joten kiitos, että toit sen esiin! :) Mulle vaan on itsestäänselvyys ostaa joko aito tuote tai sitten jotain edullisempaa saman tyylistä, johon rahat oikeasti riittävät.

  Vaatteissa mä en taas mitään järkeä ostaa feikkiä. Kyllähän sen lähes aina kantajasta näkee, onko laukku feikki vai ei ja se feikkilaukku näyttää omaan silmään mauttomalta. Mutta tää on mun mielipide vain, jokainen saa meikata feikeillä tai pukeutua feikkeihin jos haluaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itsekään en mikään feikkifani ole, kun en oikeen merkkituotteistakaan välitä :) Tilasin kyllä yhden laukun joka ilmeisesti olikin kopio eräästä Furlan laukusta, mutta koska en oo yhtään perillä merkkilaukuista eikä siinä laukussa lue merkkiä niin en tilatessa yhdistänyt, katoin vaan et onpa kivan näkönen laukku :DD

   Poista
 3. Feikkimeikit, ei kiitos. Jos esim. Kiinassa laitetaan äidinmaidonkorvikkeeseen muovia, niin voin vain kuvitella mitä aineita feikkikosmetiikka sisältää. En kyllä lämpene muillekaan feikkituotteille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, en halua ees kuvitella mitä ne niihin tunkee! D:

   Poista
 4. Eiköhän se mieli muutu feikkimeikkien ostajillakin kun naamasta syöpyy kerroksia pois, feikeissä voi olla mitä vaan pissasta syanidiin ja elohopeaan. Daily Mailissa on ollut monta juttua näistä feikkimeikeistä, oletko lukenut esimerkiksi nämä?

  Tuotantotilat.. http://www.dailymail.co.uk/news/article-3085665/Warning-fake-make-tainted-cyanide-dangerous-chemicals-Counterfeit-versions-leading-brands-cooked-criminals-squalid-underground-labs.html

  http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3099936/Using-fake-make-glued-eyes-women-discovered-dangers-buying-counterfeit-beauty-products-online-terrifying-scare-knock-designer-eye-shadows.html

  VastaaPoista
 5. Aina vähän kauhulla luen, kun joku sanoo tilaavansa vaikka niitä sadan värin paletteja Ebaystä. Itse en uskaltaisi, mutta ymmärrän kyllä sen houkutuksen, kun halvalla saa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin ehkä kiinalaisten merkkien omia tuotteita tilatakkin, mut nää merkkikopiot kierrän kaukaa! Tosin en oo varma haluanko tilata tuotteita jossei niissä lue englanniks sisällysluetteloo, ihan vaan varmuuden vuoks jos vaikka sattuis saamaan sen allergisen reaktion :D

   Poista
 6. Ihan mahtava postaus ja todella tärkeestä aiheesta! Mua myös hirvittää välillä, kun tulee blogeista tms. luettua, kuinka joku on ostanut itselleen näitä feikkemeikkejä. En tiedä eivätkö ne ihmiset ymmärrä, millainen riski sellaisten käyttämiseen sisältyy vai eivätkö he yksinkertaisesti vain välitä? Eihän noista kaikille tule mitään reaktioita, mutta mä kyllä itse ikipäivänä ottaisi sitä riskiä.

  Mun mielestä on toisaalta jopa huvittavaa, kun joskus oon blogeista lukenut pohdintaa siitä, että mahtaako se viiden euron "Naked" paletti olla aito? No mitäpä luulet :D Ehkä se on sitten joidenkin mielestä hienoa sanoa omistavansa kaikki mahdolliset ABH:n Contour Kitit, MACin meikit, UD:n paletit ja NYXin huulituotteet, kun niistä on maksanut sen pari euroa kappale, vaikka todellisuudessa tietääkin, että ne ovat feikkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Siitähän sen feikin yleensä tunnistaa, hinnasta siis. Jos joutuu miettimään voiko tuote olla aito koska se on niin halpa, niin ei se silloin aito ole :D

   En ole koskaan ymmärtänyt sitä, että ostetaan tuotteita vain merkin takia. Jos minulla olisi helvatusti ylimääräistä niin siinä tapauksessa voisin ostaa merkkilaukun, jos se olisi mielestäni kivan näköinen. Muuten en maksaisi sellaisia summia, vaikka kuinka luvattaisiin laatua. Kosmetiikka on kuitenkin suhteessa sen verran edullista, että välillä voin panostaa selektiiviseenkin jos tuote on oikeasti toimiva, en kuitenkaan koskaan vain brändin takia.

   Poista
 7. Tilasin wishiltä (samanlainen halppiskiinakauppa kun ali) ripsivärin vuosi sitten. Heti ekassa käytössä kauhee kutina silmiin. Pesin heti pois ja onneksi ei tullut muita jälkiseurauksia. Kierrän kaukaa ne "meikit"!

  VastaaPoista

Kysy, kritisoi, keskustele - kaikki kommentointi on tervetullutta!

Tykkää Facebookissa

Instagram @highandlight

Seuraa Bloglovin'issa