Ai mikä estenomi?

lauantaina, maaliskuuta 05, 2016

Nyt kun yhteishaku (16.3. - 6.4.2016) alkaa pikkuhiljaa kolkuttelemaan ovella, mikäs sen ajankohtaisempi aihe kuin esitellä estenomikoulutusta, mitä se pitää sisällään, millaisia työtehtäviä tutkinnolla pääsee tekemään ja ylipäätään kaikkea mitä olette aina halunneet tietää estenomeista. Istuutukaa mukavasti, sillä tästä tulee pitkä postaus.

Estenomiksi voi opiskella tällä hetkellä Laurea-ammattikorkeakoulussa Tikkurilan kampuksella Vantaalla sekä Vaasassa Yrkeshögskolan Noviassa ruotsin kielellä. Ennen estenomiksi pystyi opiskelemaan myös Turussa, mutta sinne ei enää oteta uusia opiskelijoita, eli jos ruotsin kieli ei ole se vahvin osaamisalue, niin Laurea on aikalailla ainoa vaihtoehto estenomitutkinnon suorittamiseksi. Onneksi Laurea on kouluna ihan mahtava ja voin suositella kyseistä oppilaitosta erittäin lämpimästi. Lisätietoa Laureaan hakemisesta löytyy täältä ja estenomikoulutuksen esittelysivu löytyy täältä. Jälkimmäisessä linkissä näkyy muuten yläpalkissa ihanat vuosikurssikollegani ja taustalla vilkkuu kauneuslabramme, jossa olemme päässeet tekemään itse kosmetiikkaa ;)

Ai mikä estenomi?
Kuva lainattu täältä.

Estenomitutkinto on keskimäärin 3,5 vuotta kestävä ja 210 opintopistettä sisältävä kauneudenhoitoalan ammattikorkeakoulututkinto. Sanon ihan ensiksi, että tuo nimitys kauneudenhoitoala on hieman harhaanjohtava, sillä estenomitutkinto keskittyy enemmän itse tuotteisiin, niiden toimintatapoihin ja ainesosiin sekä kauneusalan liiketoimintaan, ei kauneuden hoitamiseen. Emme siis laita hiuksia, meikkaa tai tee kasvohoitoja, vaan opiskelemme mm. kosmetiikan kemiaa, lainsäädäntöä, markkinointia, yrittäjyyttä ja palveluliiketoimintaa.

Olin itse pitkään kiinnostunut kosmetiikasta ennen estenomiksi hakemista, mutta kauneudenhoitoalan ammattitutkinnot eivät niinkään houkuttaneet. Harkitsin kyllä kosmetologin opintoja, mutta minua kiinnostivat lähtökohtaisesti enemmän kosmetiikkatuotteet kuin kauneudenhoitopalvelut. Taisin kuulla ensimmäisen kerran estenomikoulutuksesta Virven blogista, ja muistan olleeni ihan ällikällä lyöty, että miksi ihmeessä en ole kuullut tästä aikaisemmin. Estenomi on vielä sen verran nuori  ja melko harvinainen tutkintonimike, joten koen missiokseni jakaa estenomien ilosanomaa aina kun siihen on mahdollisuus juuri tuosta edellämainitusta syystä.

Mitä estenomit opiskelevat?

Estenomitutkinto sisältää karkeasti jaoteltuna puolet kemiaa ja puolet liiketoimintaa, ensimmäisenä vuonna käsiteltiin aika perusjuttuja kemiasta, biokemiasta, mikrobiologiasta sekä markkinoinnista, kosmetiikan ja kauneusalan näkökulmasta tietysti. Laurean estenomien opetussuunnitelmaan pääset tutustumaan täällä. Luvassa on siis aika paljon kemiaa, mutta peruskemian luennoilla käsiteltiin paljon samoja asioita kuin lukion pakollisilla kemian ja biologian kursseilla. Itse en lukenut kemiaa lukiossa kuin sen yhden pakollisen ja vuosikurssillamme on noin puolet opiskelijoista ammattikoulupohjalta, joten pärjätäkseen estenomiopinnoissa ei tarvitse olla mikään kemiaekspertti. Tietty jos ei kemiasta yhtään tykkää ja se ei yhtään kiinnosta, ei estenomiopinnot ehkä ole se paras mahdollinen vaihtoehto. Kemia on kuitenkin todella laaja tieteenala ja estenomiopinnoissa sitä sivutaan kuitenkin kohtalaisen vähän, mutta kuitenkin sen verran, että kosmetiikkatuotteiden raaka-aineet ja toimintaperiaatteet tulevat tutuksi. 

Ai mikä estenomi?
Tikkurilan kampuksen kirjastossa on mielenkiintoisia teoksia.

Toisena vuonna päästiinkin syventymään paremmin kosmetiikan kemiaan, kuten esimerkiksi tutustumalla yleisimpiin kosmetiikan ainesosien funktioihin ja yleisimpiin näillä funktioilla varustettuihin raaka-aineisiin. Yleisimmät INCI-nimet eli kansainväliset luokitukset kosmetiikassa käytetyille ainesosille tulevat tutuiksi jo ensimmäisestä vuodesta lähtien, sillä niitä aletaan opetella jo ensimmäisellä kemian peruskurssilla ja niitä kertaillaan koko opintojen ajan. Peruskemiassa käydää läpi paljon yleisimpien kosmetiikan raaka-aineiden rakennekaavoja ja toimintaperiaatteita, sekä opetellaan tunnistamaan yleisesti INCI-nimiä, joten vaikka ei muistaisi ulkoa jonkun tietyn yhdisteen kaavaa tai toimintaperiaatetta, voi nimestä päätellä sen olevan esimerkiksi kosteuttava aine.

Ai mikä estenomi?
Ekan labratunnin tuotoksia.

Olemme myös pääseet tekemään itse kosmetiikkaa Tikkurilan kampuksen ainutlaatuiseen kosmetiikkalaboratorioon. Voit lukea lisää kokkailuistani täältä ja täältä. Lisää labroja on vielä luvassa ja kolmosvuonna pääsemmekin tekemään myös värikosmetiikkaa. Ymmärtääkseni nykyään myös ensimmäisen vuoden opiskelijat pääsevät labraan tekemään tuotteita. Labratuntien tarkoituksena ei ole valmistaa meistä kosmetiikkakemistejä tai tuotekehittelijöitä, sillä niihin hommiin tarvittaisiin paljon syvempää ja laajempaa kemian osaamista, mutta ymmärtääkseen kosmetiikkatuotteiden toimintaperiaatteita, on estenomien hyvä tietää myös miten tuotteita valmistetaan ja millaisista raaka-aineista. Labratuntien yhteydessä käymme aina läpi käyttämämme ainesosat ja niiden tarkoituksen tekemissämme tuotteissa, mikä on ainakin minulla edesauttanut todella paljon kosmetiikkatuotteiden koostumuksen ymmärtämistä. Estenomit voivat kuitenkin työskennellä myös kosmetiikkalaboratoriossa, mutta sellaisia paikkoja on Suomessa aika vähän.

Tähän mennessä myös kosmetiikkaan liittyvä lainsäädäntö on tullut tutuksi ja olemme päässeet tekemään yhteistyötä monien kauneusalan yritysten kanssa erilaisten tehtävien ja projektien kautta. Laureasta valmistuneiden opiskelijoiden työllistymisprosentti on todella korkea, mikä johtuu varmasti osittain tästä jo opiskeluaikana tehtävästä kontaktien luomisesta. Olemme tehneet mm. yritysanalyysiä, päässeet vierailemaan valitsemassamme kaunesalan yrityksessä sekä tällä hetkellä teemme ryhmäni kanssa markkinointisuunnitelmaa yhteistyössä erään kosmetiikan verkkokaupan kanssa. Myös työharjoittelut auttavat luomaan kontakteja mahdollisiin tuleviin työpaikkoihin.

Ai mikä estenomi?
Estenomien pinkit haalarit (Laureassa violetilla hihalla).

Opiskelen parhaillaan siis toista vuottani ja tarkoituksena on valmistua ensi vuoden loppuun mennessä, tosin tällä hetkellä opintoni näyttävät sen verran hyvältä, että jos saan kesälle harjoittelupaikan ja aloitan opinnäytetyön tekemisen vähän aikaisemmin, voisin valmistua puoli vuotta etuajassa. Meneillään olevilla opintojaksoilla tutustumme mm. kosmetiikan mainoksiin, teemme tutkimusta jossa mittailemme ihomittareilla valitsemiemme tuotteiden tehoa sekä käynnissä on myös verkkokurssi johtajuudesta.

Laureassa opiskelu on todella joustavaa, valmistumista voi esimerkiksi nopeuttaa sen puolisen vuotta aika helposti tekemällä vaikka harjoittelut kesällä ja aloittamalla sen opinnäytetyön aikaisemmin. Pitkittäminen onnistuu myös, jos on joku hyvä syy, kuten vaikkapa lapsen saaminen. Pakollisten opintojaksojen lisäksi meillä on 60op vapaavalintaisia opintoja, josta tosin 30op "kuluu" estenomien omaan kosmetiikka-asiantuntijamoduuliin, jota ei kuitenkaan ole pakko valita, mutta se on suositeltavaa. Vapaavalintaisia opintoja on siis 30op, joihin voi ottaa melkeinpä mitä vain. Opintoja voi valita miltä tahansa Laurean kampukselta ja vapaavalintaisiin voi hyväksilukea myös aikaisempia opintoja tai vaikkapa käydä koulun ohella suorittamassa pari kurssia avoimessa yliopistossa ja hyväksilukea ne mukaan tutkintoon. Itse luin lukiossa 9 kurssia espanjaa, mutta koska kyseessä on eritasoinen koulutus kuin korkeakoulu, en voinut niitä suoraan hyväksilukea. Sain kuitenkin sovittua opettajan kanssa, että voin näyttää osaamiseni tekemällä Espanjan alkeet 1 & 2 -opintojaksojen tentit ja sen avulla hyväksilukea espanjat omaan tutkintooni. Olen myös ajatellut tehdä kolmannen harjoittelun kahden pakollisen lisäksi ja käyttää loput vapaat opintopisteeni siihen.

Mihin estenomit työllistyvät? 

Vaikka kauneusala on Suomessa melko pieni, on työllistymismahdollisuuksia silti useita. Itseäni kiinnostaa erityisesti kosmetiikan verkkokaupat ja maahantuonnit, mutta estenomit voivat työskennellä myös esimerkiksi kauneusalan esimiestehtävissä, kauneudenhoitoalan ammatinopettajina tai vaikkapa siellä kosmetiikkalaboratoriossa tuotteiden valmistajana. Työpaikat ovat Suomessa selkeästi enemmän sillä liiketoiminnan kuin kemian puolella, monia estenomeja työskentelee esimerkiksi kosmetiikkabrändien markkinoinnin parissa. Yrittäjyys on myös hyvin varteenotettava mahdollisuus.

Miten haetaan estenomiksi?

Estenomiksi voit hakea kevään yhteishaussa 16.3. - 6.4.2016. Pääsykokeista voin kertoa sen verran, että omissa kokeissani oli neljä osiota, suomen kielen koe, englannin kielen koe, kemian koe ja liiketalouden koe. En valitettavasti voi niiden sisällöstä kauheasti paljastaa eikä siitä olisikaan mitään hyötyä, koska kysymykset vaihtuvat joka vuosi. Kannattaa lukea tarkkaan ohjeet pääsykokeisiin valmistautumisesta ja kannattaa aloittaa sen kemian lukeminen ajoissa, monella sisäänpääsy on kaatunut juurikin tuohon kemian osuuteen. Pääsykoekirjana oli ainakin meillä pari vuotta sitten lukion ykköskurssin kemian kirja, joten lukion käyneillä on sen suhteen etu että materiaali on lähinnä kertausta ykköskurssista. Kauneudenhoitoalan koulutuksen valintaperusteista voit lukea lisää täältä, perusteet ovat näköjään muuttuneet sen jälkeen kun itse hain 2014. Jos ymmärsin oikein, niin nykyään kaikki hakijat kutsutaan esivalintakokeeseen jonka perusteella parhaat kutsutaan varsinaiseen valintakokeeseen, ja Laureassa valintaan vaikuttavat vain pääsykokeiden tulokset, ei aikaisempi koulumenestys. Silloin kun hain pari vuotta sitten, pääsykokeisiin kutsuttiin aikaisemman koulumenestyksen perusteella. Oikeastaan tykkään ehkä enemmän tästä uudesta systeemistä, sillä aikaisemmin osalla kariutui kokonaan hakeminen siihen, että ei päässyt näyttämään osaamistaan pääsykokeeseen jos oli vaikka ylioppilaskirjoitukset jostain syystä menneet penkin alle.

Täältä näkee myös viimevuoden hakijatilastot, ensisijaisia hakijoita estenomiksi on ollut viime vuoden keväällä 454 ja sisään otettiin 40 opiskelijaa. Hakijoita koulutuksen oli yhteensä 782. Viimevuonna muuten aloitti monimuotoryhmä, joita tulee aina muutaman vuoden välein, mutta seuraava aloittava ryhmä on taas päiväopetusryhmä.

Tästä blogista opintoihin liittyviä juttuja pääsee lukemaan estenomi ja opiskelu -tagien alta, mutta aina saa myös kysyä! Jos tulee mieleen mitä tahansa kysyttävää estenomikoulutuksesta niin vastaan mielelläni :) Toivottavasti tämä selvensi jollekin estenomiksi hakemista harkitsevalle millainen koulutus on kyseessä. Itse olen tykännyt opiskelusta ihan mielettömästi ja koko ajan tykkään enemmän ja enemmän, tein ehdottomasti oikean valinnan hakiessani opiskelemaan estenomiksi.

Haluaako joku täällä opiskelemaan estenomiksi? :)

SEURAA BLOGIA:   BLOGLOVIN'   |   INSTAGRAM   |   FACEBOOK

Katso myös

21 kommenttia:

 1. Hyvä ja kattava kirjoitus meidän alastamme! Nyt Lontoon vaihdon aikana olen huomannut suurimman eron täällä olevan koulutuksen ja Suomessa tapahtuvan koulutuksen välillä olevan työllistyminen erilaisiin työpaikkoihin. Suomessa, niin kuin mainitsitkin, pääsee harvoin labroihin töihin, mutta täällä suurin osa luokkalaisistani aikoo valmistuttuaan suunnata kosmetiikan valmistuksen pariin tavalla tai toisella ja harjoittelunsa myös suurin osa suorittaa yrityksissä jotka joko tekevät kosmetiikkaa, tai tuottavat raaka-aineita kosmetiikan valmistajille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmistuuko niistä siellä muuten ihan kosmetiikkakemistejä? Se siellä tapahtuva koulutus kuulostaa kyllä tosi mielenkiintoselta, ois hauska saada sellanen tänne Suomeenkin mut täällä ei taida olla tarpeeks töitä kun niitä kosmetiikkaa valmistavia puljuja on aika vähän :D

   Poista
  2. Kuvittelisin että tuo kosmetiikkakemisti kuvaa sitä parhaiten. Kurssi kulkeekin nimellä "Cosmetic Science" täällä. Jokainen kenen kanssa olen puhunut heidän harjoittelustaan, on kertonut menevänsä kosmetiikan valmistajille, mm yksi tyttö pääsi Saksaan Merckille! Tämä koulutus on muutenkin valtavan mielenkiintoinen ja kuulinkin että ensi jaksossa he pääsevät tekemään mm. hajuvesiä, joka ei taida Suomessa edes kuulua opetukseemme. Haaveilen itse että tulevaisuudessa pääsisin olemaan mukana Suomen estenomien koulutukseen vaikuttamisessa ja laajentamaan osaamistamme vielä lisää sinne kemian puolelle niin että meillekkin avautuisi enemmän työpaikkoja kosmetiikan kemian parissa. Toivotaan että meistä valmistuvista estenomeista joku muukin innostuisi asiasta ja voitaisiin alkaa yhdessä keksimään projekteja joilla saataisiin tätä eteenpäin ;)

   Poista
  3. Harmi vaan et Suomessa kosmetiikkateollisuus on niin pientä että estenomien osaamisen laajentaminen enemmän kemian puolelle ei välttämättä auta työllistymisessä koska niitä työpaikkoja on enemmän sen liiketoiminnan puolella kun yrityksiäkin on enemmän sillä puolella :| Ois kyl silti ihan huippua jos Suomessa olis jotain vastaavaa kun toi Lontoon koulutus, varsinkin jos sen avulla vois perustaa vaikka oman kosmetiikkasarjan ;D

   Poista
  4. Se on kyllä totta, mutta toivotaan josko tulevaisuudessa saataisiin Suomeen vähän lisää kosmetiikkaa valmistavia yrityksiä!

   Poista
 2. Kiitos tästä, on todella avaava ja ajankohtainen postaus! :) Mulla on suunnitelmissa hakea opiskelemaan vuoden päästä ja mulla on ollut kaksi vaihtoehtoa: estenomiopinnot tai kauppatieteet. Tiedän, kaksi aivan erilaista alaa. Toki estenomiopinnoissakin mua kiinnostaa enemmän juuri tuo liiketoimintapuoli kuin kemia. Ainoa juttu tässä on, että mulla on melkoisen korkea kynnys muuttaa pääkaupunkiseudulle. Turkuun voisin vielä muuttaa opintojen perässä, sillä se on lähellä kotikaupunki Raumaa. Harmi, kun Turusta estenomiopinnot poistuvat :( Laureassa nuo monimuoto-opinnot ovat itselleni ainoa realistinen vaihtoehto. Täytyy katsoa mihin päädyn, mutta tästä sain paljon tietoa. Kiitos siis tästä vielä ja tsemppiä opintojen jatkoon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin taitaa suurinta osaa kiinnostaa enemmän se liiketoiminnan puoli kuin se kemia :D Se on kyllä tosi harmi että se Turun koulutus lopetetaan, mutta onneksi on edes tuo monimuotovaihtoehto! :) Kiitos tsempeistä!

   Poista
 3. Moi! Kiitos postauksesta, oon ajatellut hakea tänä keväänä estenomiks laureaan ekana vaihtoehtona ja kiinnostaa kanssa ehkä enemmän toi liiketoiminnan puoli. Toki myös kemia jossain määrin :) mietityttää tossa kokeessa vaan se, että onko kemian osuus jo siis esivalintakokeessa 3.5 vai vasta virallisessa valintakokeessa kesällä? Osaatko myös sanoa saako ensisijaisuuspisteitä, jos laittaa estenomin ensimmäiseksi hakukohteeksi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Silloin kun minä hain niin noita esivalintakokeita ei tosiaan ollut, mutta sivulta soteli.metropolia.fi löytyy tietoa niistä. Nähtävästi siellä on siis suomen ja englannin kielten kokeet, matikan koe sekä ennakkomateriaaliin perustuva koe. En ole ihan varma onko tuo ennakkomateriaaliin perustuva osuus sama kaikille sote-alan hakijoille, ennakkomateriaalit julkaistaan vasta 1.4., mutta jos matskut on kaikille samat niin veikkaan että kemian osuus on sitten vasta siellä virallisessa valintakokeessa :) Kannattaa tarkkailla noita sekä Laurean sivuja, niissä todennäköisesti kerrotaan sitten kaikki tarpeellinen pääsykokeisiin liittyen!

   Yhteishaun uudistuttua ensimmäisestä hakutoiveesta ei saa enää lisäpisteitä, mutta kannattaa silti laittaa se paikka ekaksi mihin eniten haluaa, sillä hakijoille tarjotaan vain yhtä paikkaa sen mukaan missä järjestyksessä hakutoiveet ovat ja mihin riittää pääsykokeiden pisteet. Lisää tietoa hakemiseen liittyen löytyy tosiaan Laurean sivuilta:
   https://www.laurea.fi/opiskelu-ja-hakeminen/hakeminen

   Poista
 4. Plääh. Opiskelen IB tradenomiksi ja tarkoituksena oli hakea tuohon monimuotoon tänä vuonna mutta perskuta jos sitä ei olekaan tänä vuonna :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tänä vuonna on taas päivätoteutus, viimevuonna aloitti tosiaan tuo monimuotoryhmä. Niitä tulee ilmeisesti muutaman vuoden välein, en tiedä koska seuraavan kerran :/

   Poista
 5. Kiitos postauksestasi, siitä oli paljon apua näin ensimmäistä kertaa estenomiksi hakevalle! (: Muistatko minkä nimisen kemian ensimmäisen kurssin kirjan luit, Reaktio 1, Mooli 1 vai jonkun muun pääsykokeita varten? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hieno juttu jos olin avuksi! Itse luin Reaktio 1:n koska se muistaakseni luki meillä pääsykoematskuissa, mutta en tiedä ovatko materiaalit vaihtuneet :) Kannattaa seurailla Laurean sivuilta infoa pääsykokeista, sieltä löytää useimmiten kaiken tarvittavan. Onnea hakemiseen! :)

   Poista
  2. Kiitos nopeasta vastauksesta! (: Tarkistin sivun, siellä luki vain että lukion ensimmäisen kemian kurssin oppimäärä, joten luultavasti mikä vain kirja käy? :D Itselläni on tuo reaktio ja mooli ja yritän pähkäillä että kumpaa alan pänttäämään! Oliko reaktio mielestäsi hyvä kirja, selkeä ja kokeen kattava? (: Kiitos tsempeistä <3

   Poista
  3. Ahaa! Niissä kaikissa pitäis kyllä olla aikalailla samat asiat, se Reaktio 1 tuntui ainakin todella selkeältä ja tehtävät oli hyviä myös! Kun siellä ei ole erikseen kerrottu tiettyä kirjaa niin oletan että ne sitten kokeessa kysyy sellasia asioita mitkä löytyy kaikista lukion ykköskurssin kirjoista :) Jos sulta löytyy ne molemmat niin voithan niitä vähän vertailla että onko esim. sisällysluettelossa samat asiat tai lukea vaikka vähän molempia, pitäis kyllä olla samat jutut. Mutta niissä voi olla vaikka vähän erilaisia tehtäviä tai kappaleet eri järkässä :D Tehtävät kannattaa ainakin tehä molemmista + ettiä vielä netistä vaikka hakusanoilla "lukio kemia 1 tehtävät" tai jotain, tehtävien avulla on jotenkin helpompaa sisäistää ne asiat jos tuntuu lukeminen tökkivän! :) Tärppeinä kannattaa opetella ulkoo erityisesti kaikki kosmetiikkaan liittyvä mitä siellä on, asetonin rakennekaavaa kysytään aika varmasti :D

   Poista
 6. Moikka,

  Mulla on tuo estenomin pääsykoe ensi viikolla ja sitä tässä mietin, että sielä on liiketalouden osuus johon saa tarvittavan materiaalin kokeesta. Uskallatko veikata onko liiketalouden osuus matikkaa vai voiko se olla jotain muuta? Kun esivalintakokeessa siinä luki suoraan matematiikan osuus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä se liiketalouden osuus oli periaatteessa palikkatesti/luetunymmärtäminen, jossa testattiin ymmärtääkö esim. liikevaihdon ja liikevoiton olevan eri asioita. Koe on kuitenkin todennäköisesti muuttunut, hyvin mahdollista että siellä olisi matikkaakin :D Ainakin opintojen alussa meillä oli matikan lähtötasotesti ja jos ei päässyt läpi niin "pääsi" kertaustunneille. Opintoihin sisältyy myös talousmatikkaa ja erityisesti prosenttilaskuja, joten niitä kannattaa varmaan varmuuden vuoksi kertailla :D Jotain ihan perusyhtälöitä ja potenssilaskuja voi myös tarvita, mut ei kuitenkaan mitään lukiomatikkaa :) Vaikka ei pääsykokeissa tarttiskaan niin ainakin sen varalta kannattaa palautella mieliin jos sattuu pääseen sisään ;) Tsempit pääsykokeisiin!

   Poista
 7. Aivan mahtava blogiteksti! Anto kyllä lisää suuntaa sille että estenomiksi kyllä haen sittenkun aika koittaa! Sisään otetaan kuitenkin niin pieni määrä, että onkohan mitenkään mahollista erottua jotenkin joukosta? Kun ryhmähaastatteluitakaan ei ilmeisesti nykyään toteuteta? Kaikkia vinkkejä vaan hirveästi vaan kaipaisin, että jos mitenkään jaksat vinkkejä heitellä niin arvostaisin sitä!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Huippua jos tästä oli apua :) Ryhmähaastattelua ei tosiaan enää ole, ainoa tapa erottua joukosta taitaa olla kova pänttääminen :D Kemian osuuteen kannattaa oikeasti panostaa ja sen kertailu aloittaa ajoissa, koska siihen tuntuu aika monen sisäänpääsy kaatuvan. Vinkkejä on vähän paha antaa sen puoleen kun en yhtään tiedä millainen koe taas ensi vuonna on tulossa, mutta kannattaa lukea tarkkaan Laurean ohjeistukset ja mahdolliset ennakkomatskut! :) Tsemppiä hakemiseen sitten kun sen aika tulee!

   Poista
 8. Aivan mahtava blogiteksti! Anto kyllä lisää suuntaa sille että estenomiksi kyllä haen sittenkun aika koittaa! Sisään otetaan kuitenkin niin pieni määrä, että onkohan mitenkään mahollista erottua jotenkin joukosta? Kun ryhmähaastatteluitakaan ei ilmeisesti nykyään toteuteta? Kaikkia vinkkejä vaan hirveästi vaan kaipaisin, että jos mitenkään jaksat vinkkejä heitellä niin arvostaisin sitä!:)

  VastaaPoista
 9. Moikka, ja sori (luultavasti) tyhmästä kysymyksestä :D. Oon tänä vuonna hakemassa estenomiksi, ja esivalintokkeessa on matematiikan osuus. Tarkoittaako tämä matematiikka "kemian matematiikkaa" eli laskuja mitä kemian kirjassa on, vai ihan "matikkamatikkaa" mitä luetaan matikan kirjasta? Esim. lukion ykköskurssin matikkaa tai talousmatikkaa? :)

  VastaaPoista

Kysy, kritisoi, keskustele - kaikki kommentointi on tervetullutta!

Tykkää Facebookissa

Instagram @highandlight

Seuraa Bloglovin'issa