Mistä löytää luotettavaa tietoa kosmetiikasta?

keskiviikkona, helmikuuta 10, 2016

Jälleen luvassa vähän informatiivisempaa postausta, tällä hetkellä aiheena internetin ihmeellinen maailma ja erityisesti sieltä luotettavan tiedon etsiminen sekä lähdekriittisyys. Älkää huoliko, tämäkin aihe liittyy hyvin vahvasti kosmetiikkaan, sillä tarkoituksena on linkata sivustoja, joista löytyy luotettavaa tietoa kosmetiikkaan liittyvistä asioista.

Netti on siitä hieno asia, että Googlen avulla käsissämme on aivan älyttömän paljon tietoa vain muutaman näppäilyn päässä. Miinuspuolena tähän liittyy tietysti se, että välillä sitä tietoa on liikaa ja välillä se tieto ei aina pidä ihan paikkaansa. Mistä sitten voi erottaa luotettavan tiedon?

Tarkistakaa lähteet. Kyseenalaistakaa. Opetelkaa erottamaan mielipiteet faktoista. Esimerkiksi täältä löytyy hyvä testi, jonka avulla voi testata omaa medianlukutaitoansa. Kaikki mitä lukee netissä, varsinkin keskustelupalstoilla ja blogeissa (mukaanlukien omani) ei välttämättä pidä paikkaansa. Itse pyrin yleensä tarjoamaan ne lähteet, mutta jos joskus levitän täällä tietoa johon en tarjoa lähteitä, niin kysykää niitä ihmeessä. Välillä kirjoitan esimerkiksi koulussa oppimiani juttuja yleistietona, joten en välttämättä liitä lähteitä joka väitteen perään. Aina saa kuitenkin kysyä, jos epäilyttää!


Kuva lainattu täältä. Käytetään nyt esimerkkinä lähdekriittisyydestä sitä Kemikaalitutkaa (jota en nyt linkkaa, koska en halua heille enää yhtään enempää klikkejä). Vaikka kyseinen sivusto voi vaikuttaa luotettavalta julkaisulta ja todennäköisesti luulee tekevänsä hyvää (klikkien kalastelun ohella), on heidänkin jutuissaan välillä asiavirheitä. Esimerkiksi tämän hiljattaisen PHMB-kohun keskellä törmäsin useampaan. Ostolakossa-blogin Virve postasikin hyvän tekstin aiheeseen liittyen, ja postauksessa mainittujen asioiden lisäksi Kemikaalitutka onnistui myös esimerkiksi sekoittamaan Euroopan Komission kuluttajien turvallisuudesta vastaavan tiedekunnan (SCCS) Euroopan Kemikaalivirastoon (ECHA). Ei niinkään vakava virhe, mutta kertoo mielestäni jotain kirjoittajan asiantuntijuudesta sekä koko julkaisun kiinnostuksesta taustojen selvittämiseen.


Ylläoleva kuva on kuvakaappaus Kemikaalitutkan artikkelista, joka löytyy nimellä "Kyseenalaista ainetta jopa lasten hammastahnassa – nämä 23 tuotetta lukijat bongasivat", koska en halua sitä tähän linkata. Jutussa puhutaan ECHAn lausunnosta, vaikka kyseinen tekstinpätkä on SCCS:n opinionista. Kaksi täysin eri puljua. Aijjai.

PHMB-juttujen kirjoittelija Maria Nordin kertoi myös Radio Helsingin haastattelussa, että PHMB on todella vaarallinen kemikaali, joka auheuttaa mm. elinvaurioita Euroopan Kemikaaliviraston mukaan. Ei hän periaatteessa väärässä ole, mutta ei näytä ymmärtävän, että nuo elinvauriot ynnä muut haittavaikutukset ovat hyvin paljolti annostuksesta riippuvaisia (niinkuin kaikki muutkin kemikaalien vaaratekijät).

Yllä kuvakaappaus ECHA:n sivuilta PHMB:n infokortista. Näyttää aika pelottavalta, eikös? Kosmetiikkaan tai sen lainsäädäntöön perehtymättömän on helppo erehtyä luulemaan, että tuo kyseinen ainesosa olisi hengenvaarallinen myös kosmetiikkakäytössä. Kuitenkin näiden vaaratekijöiden osalta PHMB oli tutkittu ja todettu turvalliseksi siinä max. 0,3% pitoisuudessa, jota ennen kosmetiikassa sai käyttää, ja nykyinen kielto astui voimaan juurikin sen epäillyn syöpäriskin vuoksi.

Tämän postauksen tarkoituksena ei ole mollata Kemikaalitutkaa, vaikka kyseisestä sivustosta en pidäkään, se vaan toimi hyvänä esimerkkinä siitä, että kaikki julkaisut eivät aina ole ihan perillä kirjoittamistaan asioista, vaikka tarkoituksena olisikin levittää faktaperäistä informaatiota. Kävin muuten huvikseni katsomassa mitä ECHA:ssa sanotaan alkoholista (ethanol)"This substance is toxic if swallowed, is toxic in contact with skin, is toxic if inhaled, causes damage to organs, causes serious eye irritation and causes skin irritation." Tämän perusteella kannattaisi varmaan jättää myös se viinin juominen väliin...

Sitten niitä luotettavia sivustoja. Olen tässä jo useaan otteeseen maininnut tuon Euroopan kemikaaliviraston ECHAn, josta löytyy tietoa - yllätys yllätys - kemikaaleista. ECHAsta löytyy siis kemikaalitietokanta, josta löytyy tällä hetkellä yli 5000 vaarallisimman ja yleisimmän kemikaalin infokortit. Näihin infokortteihin kannattaa kuitenkin suhtautua hieman kriittisesti, tai siis ottaa huomioon että mainitut vaaratekijät eivät välttämättä toteudu kosmetiikkakäytössä.

Toinen, mielestäni jopa parempi sivusto tiedonhakuun kosmetiikan kemikaaleista on Euroopan Komission ylläpitämä CosIng. Sivustolta voi hakea lähes mitä tahansa kosmetiikan ainesosaa sen INCI-nimellä tai CAS-numerolla, ja sivusto kertoo esimerkiksi ainesosan mahdolliset funktiot tuotteessa tai käyttöön liittyvät mahdolliset rajoitukset.

Euroopan Komission sivuilta löytyy myös SCCS:n eli sen kuluttajien turvallisuudesta vastaavan riippumattoman tiedekunnan lausunnot eli opinionit. Näiden lausuntojen perusteella yleensä säädetään esimerkiksi kosmetiikkatuotteiden turvallisuudesta vastaavia lakimuutoksia.

Jos kosmetiikan lainsäädäntö kiinnostaa, kannattaa tallentaa kirjanmerkkeihin Euroopan Unionin Kosmetiikka-asetus 1223/2009/EY. Toinen kosmetiikkaan liittyvä asetus on 655/2013/EU, eli asetus kosmeettisten valmisteiden väittämistä. On olemassa myös muita lakeja jotka vaikuttavat kosmetiikkaan, mutta nämä ovat mielestäni ne tärkeimmät.

Jos kaipailee hieman yleisluontoisempaa tietoa kosmetiikasta ja mieluiten ihan suomen kielellä, kannattaa suunnata ensimmäisenä Tukesin eli Turvallisuus- ja kemikaaliviraston sivuille. Tukes on myös se elin, joka valvoo Suomessa kosmetiikkalainsäädännön noudattamista. Toisena suosittelisin Teknokemian yhdistystä, joka sai kritiikkiä PHMB-kohun aikana puolueellisuudesta syystä että se on teknokemian alan yritysten edunvalvontajärjestö. Pakko sanoa, että pitäisin kuitenkin Teknokemian yhdistystä paljon luotettavampana tietolähteenä kuin vaikkapa sitä Kemikaalitutkaa, joka myös kyseistä yhdistystä kritisoi. Kolmantena mainittakoon Kosmetiikan kemiaa -sivusto, josta löytyy hyvin kattavasti tietoa kosmetiikan eri osa-alueista.

Muita mainitsemisen arvoisia sivustoja ovat Cosmetics Europe sekä Cosmetics & Toiletries, joista jälkimmäisestä löytää usein hyvin mielenkiintoisia uutisia alan parista. Hajusteisiin liittyvää tietoa voi etsiä esimerkiksi International Fragrance Associationin (IFRA) tai The Research Institute for Fragrance Materialsin (RIFM) sivuilta.

Jos mistään ylläolevista paikoista ei meinaa löytyä tarvittavaa tietoa, niin Googlen käyttö on ihan sallittua. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että esimerkiksi yliopistojen tekemät tutkimukset ovat todennäköisesti luotettavampaa tietoa kuin naapurin Maken kirjoittelut Suomi24:n keskustelupalstalla. Kannattaa myös kysäistä itsensä asiantuntijoina esitteleviltä henkilöiltä heidän koulutustaustastaan ja pitää mielessä, että myös asiantuntijat tarvitsevat lähteet väitteidensä tueksi. Jos sellaisia ei haluta jostain syystä antaa edes kysyttäessä, pitäisi hälytyskellojen soida.

Tulipa linkkipitoinen postaus! Saiko joku tästä vinkkejä tiedonhakuun vai löytytätkö nämä sivustot jo kirjanmerkeistä? :)


SEURAA BLOGIA:   BLOGLOVIN'   |   INSTAGRAM   |   FACEBOOK

Katso myös

2 kommenttia:

 1. Taidan tallentaa suosiolla tän postauksen kirjanmerkkeihin, niin onpa nuo osoitteet sitten muistissa :D

  Ja joo, kriittinen ajattelu ja kyseenalaistaminen on suotavaa. Ihmisillä on ehkä myös tapana vaan etsiä sellaista tietoa, joka miellyttää omia arvojaan. Eikä se välttämättä ole hyvä asia :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, totta, itsekään en siltä täysin välty vaikka kuinka yrittäisi :D Ymmärrän kyllä miksi niin tehdään, ihmisaivot on sen verran rajalliset että välillä on vaan pakko vetää mutkia suoriksi. Varsinkin tuon tiedonhaun kanssa, kun kaikkea informaatiota ei vaan mitenkään pysty sisäistään ja helpointahan se on etsiä sitten sellaista joka sopii enemmän omiin tavoitteisiin :)

   Poista

Kysy, kritisoi, keskustele - kaikki kommentointi on tervetullutta!

Tykkää Facebookissa

Instagram @highandlight

Seuraa Bloglovin'issa