Kemikaalitonta kosmetiikkaa

tiistaina, joulukuuta 01, 2015

Kemikaalitonta kosmetiikkaa

Tukholman ekskursio on nyt takanapäin ja vararikon sekä uusien kosmetiikkatuotteiden lisäksi käteen jäi paljon tietotaitoa sekä hauskoja muistoja. Reissun aikana vierailimme kahtena päivänä Stockholmsmässan-messukeskuksessa järjestettävillä Allt för Hälsan -messuilla, johon kuului myös osana Acadermia-kauneusmessut. Paikan päällä oli mielenkiintoisia luentoja ja näytteilleasettajia, mutta messut olivat ehkä hieman pienikokoisemmat kuin mitä odotimme. Kiinnostavinta noin niinkuin ammatillisesta näkökulmasta oli ehkä tämä eräältä näytteilleasettelupisteeltä mukaan ottamani flyeri. Mitäs kummallista tässä sitten on? Tarkastellaanpa hieman lähempää:

Kemikaalitonta kosmetiikkaa

EJ KEMIKALIER. Jes, vihdoin on keksitty kemikaaliton kosmetiik... eikun siis niin mitä?

Vähän kertausta peruskoulun kemiasta: kemikaalilla tarkoitetaan kemiallista ainetta. Kemikaali on yleisnimi, joka kattaa alkuaineista ja niiden yhdisteistä valmistetut aineet ja valmisteet. Esimerkiksi vesi on kemiallinen yhdiste eli kemikaali, joka rakentuu kahdesta kemikaalista, hapesta ja vedystä. 

Flyerissa esitelty tuote oli esillä myös näytteilleasettajan pöydällä, ja vilkaisin huvikseni INCI-listaa. Kyllä siellä näytti olevan aika monta ainesosaa. Kysyin pisteellä työskentelevältä henkilöltä, että miksi esitteessä lukee, ettei tuote sisällä kemikaaleja ja kuulemma sillä tarkoitetaan vain niitä synteettisiä. Olisivat sitten sen painaneet tuohon esitteeseen, mutta ilmeisesti se ei olisi ollut tarpeeksi harhaanjohtava ilmaisu tavallisille kuluttajille. Luonnollisetkin ainesosat kun ovat myös niitä kemikaaleja, mutta sitä ei haluta kuluttajalle kertoa. Tämä ei ole enää vain pelkkää harhaanjohtamista, vaan ihan suoranaista törkeää valehtelua. Eipä tarvitse ihmetellä miksi ihmiset pelkäävät niitä "kemikaaleja", kun niillä pelotellaan kertomatta mitä ne edes ovat. Kerroin työntekijälle, että näin ei voi kirjoittaa koska se on harhaanjohtavaa, vastaukseksi sain jotain "mutta kun ne on luonnosta" -soopaa. Juuri tällaisen markkinoinnin takia en ole oikein mikään luonnonkosmetiikan fani. Mihinköhän voisin ilmoittaa ulkomailla tapahtuvasta valheellisesta mainonnasta? 

Lisäksi nämä "Ei parabeeneja", "Ei sisällä ainesosaa x" -ilmaisut ovat nykyisen EU-lainsäädännön mukaan kiellettyjä, jos niissä viitataan ainesosiin, jotka ovat hyväksyttyjä ja turvallisia käyttää. Niihin silti törmää valitettavan usein sekä Suomessa että myös näköjään muualla Euroopassa.

Kemikaalitonta kosmetiikkaa

Saman flyerin toisella puolella mainostettiin deodoranttia. Tässä tapauksessa oli sentäs mainittu, että tuote ei sisällä synteettistä alumiinia. Kuitenkin tuotteen sisältämä Potassium alum (alumiiniyhdiste) on naamioitu mainostekstissä sulavasti luonnolliseksi mineraalisuolaksi. Mut hei, koska se on luonnosta, sen on pakko olla terveellistä! Syödään kaikki kärpässieniä!

Aikaisemmat postaukseni alumiinista ja siihen liittyvästä harhaanjohtavasta markkinoinnista voit lukea täältä ja täältä.

Kemikaalitonta kosmetiikkaa

Eikä tässä vielä kaikki. Samaista messuosasta vastapäätä oli pöydällä tällaisia lehtiä. Vapaasti suomennettuna niille, joille ruotsi ei ihan taitu:

"Minulle on tärkeää, että valitsemani kauneudenhoitotuotteet eivät sisällä parabeeneja tai muita lisäaineita".

Parabeenitkin on nykyään vissiin lisäaineita. Eihän se kosmetiikan säilyvyys oo mitenkään tärkee juttu tai mitään, mitä sitä turhaan säilöntäaineita lisäämään, oonkin aina halunnut bakteeritulehduksen. Not. Säilöntäaineista postausta on tosiaan luvassa, siinä selitän tarkemmin miksi niitä säilöntäaineita oikein käytetään. Esimakuna kerrottakoon, että parabeenit kuuluu kaikista tutkituimpiin ja turvallisimpiin säilöntäaineisiin kosmetiikassa. Vähän kyllä toivon että tällä on yritetty vain herättää huomiota, kun on ihan kanteen asti tällaista hevonhuttua painettu. 

Muuten messut oli todella mukavat ja koko matka erittäin antoisa, mutta vähän harmittaa tällaiset harmilliset yksittäistapaukset joissa kuluttajia viilataan oikein urakalla linssiin. Onneksi kuitenkin suurimmaksi osaksi myös Ruotsissa ollaan ihan järki päässä kosmetiikan markkinoinnin suhteen.

Oletteko törmänneet tällaisiin ei kemikaaleja -ilmaisuihin jossain päin Suomea?

Katso myös

6 kommenttia:

 1. No suusanallisessa mainonnassa joo, ainakin I love me -messuilla.

  VastaaPoista
 2. :D :D :D rakastan näitä postauksia, faktat kehiin vaan! Niiiin hyvä, että joku avautuu kunnolla näistä asioista, joista moni ei tiedä. Esimerkiksi minä ;D Mitä tekisin ilman sun blogia<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Hyvä jos näistä on jollekin hyötyä! ;D

   Poista
 3. Kemikaaliton...just joo! :D Tuohon luonnonkosmetiikan valheelliseen mainostamiseen olen törmännyt monesti yleisellä tasolla. Puhutaan, kuinka tämä ja tämä ei allergisoi/kosteuttaa paremmin/on parempi valinta/tiskaa puolestasi, koska se on LUONNOLLINEN. Tosi monet niin kivijalkakaupat kuin verkkokaupat kompastuvat tähän. Tuntuu, ettei ihmisillä ole edes kunnollista tietoa näistä asioista. :/ Itse tykkään kyllä luonnonkosmetiikasta, erityisesti kosteusvoiteista, mutta kartan aina "saarnaamista". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi ärsyttävimpiä väitteitä on tämä "sopii kaikille", koska luonnonkosmetiikka usein sisältää paljon enemmän potentiaalisia allergeeneja kuin synteettinen kosmetiikka, koska niissä on usein enemmän luonnosta saatuja tuoksuaineita. Tykkään kyllä monista luonnonkosmetiikan tuotteista, kuten esim. viimeisimpänä Madaran nokkossuihkeesta ja Ritualsin kasvovoiteesta, mutta kierrän kyllä kaukaa kaikki harhaanjohtavilla ylisanoilla mainostetut tuotteet :D

   Poista

Kysy, kritisoi, keskustele - kaikki kommentointi on tervetullutta!

Tykkää Facebookissa

Instagram @highandlight

Seuraa Bloglovin'issa