Vähemmän meikkaavat naiset kauneimpia?

sunnuntaina, lokakuuta 04, 2015

Vähemmän meikkaavat naiset kauneimpia?

Törmäsin tässä pari päivää sitten tällaiseen postaukseen, kun joku miespuolinen Facebook-kaverini oli käynyt tykkäämässä julkaisusta. Nyt kädet pystyyn: kuinka moni muu näkee punaista lukiessaan tuon ensimmäisen lauseen? Jaetun jutun otsikossahan ei ole sinänsä mitään vikaa, enkä ole edes yllättynyt tuollaisesta tutkimustuloksesta. Itse tutkimuksessa ja sen oletuksissa sekä kirjoitetun jutun sisällössä taas oli aika paljonkin vikaa.

Viihdelehti Staran julkaiseman jutun voi lukea täältä ja alkuperäisen, Time-lehden (yli vuosi sitten julkaistun) kirjoituksen taas täältä. Juttu pohjautuu kahden brittiläisen yliopiston tekemään tutkimukseen, jossa naiset on laitettu meikkaamaan kuin olisivat lähdössä illanviettoon. Naisista otettiin kuvat meikillä ja ilman, jonka jälkeen kuvia muokattiin niin, että saatiin useita kuvia erilaisilla meikkimäärillä. Näitä kuvia sitten näytettiin naisille ja miehille, joiden piti valita mitkä kuvista ovat heidän mielestään viehättävimpiä ja minkä kuvien he olettivat yleisesti olevat naisten ja miesten mielestä parhaimman näköisiä. Tuloksena saatiin, että miehet (ja naiset) pitivät enemmän vähemmän meikatuista naisista, mikä taas oli naisten oletusten vastaista. Tutkijat vetivät tästä johtopäätelmän, että naiset meikkaavat reilusti, koska luulevat muiden ihmisten pitävän reilummasta meikistä, vaikka tutkimuksen mukaan näin ei ole.  

Muuten ihan mielenkiintoinen tutkimus, mutta tosiaan tutkimuksessa vastaajina oli mukana 44 saman yliopiston opiskelijaa. Ei ainakaan minun mielestäni tarpeeksi kattava otos noin laajalle yleistykselle. Lisäksi tuolta Time-lehden sivuilta voi vilkaista esimakua siitä, millaisia kuvia ja meikkejä oli näytetty.

Vähemmän meikkaavat naiset kauneimpia?

Kuva lainattu aikaisemmin linkkaamastani Time-lehden julkaisusta. Naiset olivat siis itse saaneet meikata itsensä. Kenenkään meikkaustaitoja kritisoimatta on kyllä pakko sanoa, että esimerkiksi tumma silmämeikki näyttää heti reilusti paremmalta, kun pohjameikki on kunnossa ja tässä kuvassa ei näytä ainakaan olevan laitettu yhtään mitään peittämään esimerkiksi tummia silmänalusia. Millainenkohan lopputulos olisi tullut, jos naiset oltaisiin laitettu ammattilaisen meikattavaksi? Tämän kuvan perusteella sanoisin tutkimuksen ehkä enemmänkin kertovan siitä, että huolimattomasti tehty meikki on huonompi vaihtoehto kuin täysin meikitön naama, mikä ei ole yhtään yllättävää.

Poikaystäväni on joskus kommentoinut, että enhän minä edes meikkaa paljoa. Pelkkään arkimeikkiini kuluu yleensä noin 15-20 tuotetta, joten ainakin tuotemäärän perusteella voisi sanoa, että itseasiassa meikkaan ja paljon. Juju onkin siinä miten meikkaa. Ohutkin meikkivoidekerros voi näyttää kakkumaiselta pakkelinaamalta, jos käyttää omalle iholleen vääränlaista tuotetta tai levittää tuotteen epätasaisesti.

Meikkaustapaa suurempi ongelma tutkimuksessa ja siitä kirjoitetuissa jutuissa on kuitenkin asennoituminen meikkaamiseen ja sen merkitykseen naisille. Tutkimuksessa lähtökohtaisesti oletetaan, että naiset meikkaavat muita ihmisiä varten, näyttääkseen muiden silmissä paremmalta. Mikä tietysti on osin tottakin, koen olevani kauniimpi meikillä ja tunnen oloni itsevarmemmaksi silloin, jos voin ajatella olevani kauniimpi ja ajattelen myös muiden pitävän itseäni viehättävämpänä. Se ei kuitenkaan ole ainoa tai tärkein syy siihen, miksi meikkaan. Enkä usko olevani ainoa, joka kokee näin.

Ilman tätä tutkimustakin tiedän, että suuri osa miehistä ei tykkää räikeistä tai todella näyttävistä meikeistä. Silti aina välillä tykkään meikata reilusti. Ai miksi? Koska en meikkaa miehiä varten. En meikkaa naisia varten. En meikkaa siksi, että haluaisin miellyttää muita ihmisiä. En myöskään jätä meikkaamatta siksi, että haluaisin miellyttää muita ihmisiä. Meikkaaminen on parhaimmillaan taidetta, tapa ilmaista itseään. Jostain syystä tämä makeup shaming eli reilummin meikkaavien ihmisten tuomitseminen ja arvosteleminen on lisääntynyt, sillä oletuksella että kaikkien ihmisten pitäisi jostain syystä miellyttää juuri näiden arvostelijoiden kauneuskäsityksiä.

Fun fact: meitä on moneen junaan ja kaikki ei tykkää samoista asioista. Jos pitää valita, niin mieluummin miellytän itseäni enkä jotain anonyymiä internetkommentoijaa tai naapurin keski-ikäistä setämiestä. Jos ihan totta puhutaan, niin itsekin tykkään kyllä naamastani enemmän vähän kevyemmällä meikillä, mutta silti meikkaan välillä reilusti koska joskus vaan tuntuu siltä. Ja koska kaikki tekemiseni ei perustu siihen, kuinka hyvältä näytän itseni tai muiden silmissä.

Muita ylpeitä pakkelinaamoja?

Katso myös

10 kommenttia:

 1. Täällä ilmoittautuu yksi ylpeä pakkelinaama! Mä tykkään meikata jonkin verran. Arkisin "normaalisti" tai edes vähäsen ja viikonloppuna tykkään laittautua ihan kunnolla. Ja mä meikkaan nimenomaan itseäni varten. Kyllä mä voin ruokakaupassa tai vastaavassa käydä ilman meikkiä, mutta esimerkiksi koulussa olo on paljon itsevarmempi edes pienellä ehostuksella. En edes tiedä miten pukeutua, jos en ole ehostautunut lainkaan. Jotenkin tuntuu, että normaalit arkivaatteet (esim. farkut, kiva neule ja nilkkurit) eivät sovi yhteen täysin meikittömän naaman kanssa. Ja tämä on vaan oma kokemukseni siitä, mikä mulla näyttää hyvältä :)

  Törmäsin itsekin facebookissa taannoin sellaineen, kun kaksi kaveria keskustelivat meikkaamisesta. Kommenteissa kävi ilmi, että tytöt eivät ehdi ja jaksa meikata joka aamu. Ei siinä mitään, mutta niistä paistoi myös tuomitseminen niitä kohtaan, jotka ehtivät ja jaksavat. Itse en viitsinyt asiaan kommentoida mitään, mutta vähän huvitti. Mua ei ainakaan voisi vähempää kiinnostaa, jos joku muu meikkaa tai jättää meikkaamatta. Ja jos joku mut tuomitsee mut meikkaamisen vuoksi, niin antaa mennä. Kertoo mun mielestä enemmän ihmisen omasta epävarmuudesta kuin siitä, että mä tekisin jotain väärin.

  Mä kutusun näitä tutkimuksia usein pilipolitutkimuksiksi. Ensin yksi tutkimus sanoo jotakin ja seuraavaksi toinen tutkimus kumoaa asian. Muutenkin ärsyttäviä nämä viihdelehtien väitteet, ovat ne sitten tutkimuksia tai ei. Yksi päivä oli facebookin nainen sivustolla "Nämä kuusi neuletta jokaisen naisen pitää omistaa!" Siis wtf? Ihan kiva kun antavat tyylivinkkejä, mutta tuo sana pitää ärsyttää. Ja vähän väliä tulee näitä ohjeita, että miten miellytetään miehiä. Jos joku meinaa löytää miehen näillä viihdelehtien vinkeillä ja "tutkimustuloksilla" niin onnea vaan etsintään! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo muutenkin tää nykyajan uutisointi on ihan hanurista :D Yleensä en ees jaksa kiinnittää huomioita tollasiin roskajulkaisuihin, mutta tää aihe osu niin lähelle ja anto hyvän aiheen postaukselle. Oon myös samaa mieltä siitä, että muiden tekemisten arvostelu kertoo kyllä enemmän siitä omasta epävarmuudesta!

   Poista
 2. Nostaa käden ylös. Yksi ylpeä pakkelinaama täällä hei! ;)

  VastaaPoista
 3. Olipa hyvä teksti! Tykkään meikata, olen vain liian laiska arkena tekemään sitä kaikkea. :D Ihan oikeasti meikkaan kyllä itseäni varten ja olen sinut itseni kanssa meikillä tai ilman. Tai no, nimenomaan tuo makeup shaming saa välillä epäilemään itseään meikattuna...Olen täysin samaa mieltä, että ei tuo nyt tutkimus kyllä tuollaisella asetelmalla ole millään tavoin pitävä, ei todennäköisesti edes kyseisessä yliopistossa + tuo mainitsemasi miten sen meikin tekee on tosi iso juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toi "tutkimus" oli kyllä suoraan sanottuna suurinta hevonkakkaa mitä oon vähään aikaan lukenut. Mullakin jää usein varsinkin aikasina aamuina meikki lähinnä pohjameikkiin + ripsariin, koska ei vaan jaksa/kerkiä :D

   Poista
 4. Asiaa!

  Meikkaan aika reippaasti, siis jos vertaa näihin "puuteria, ripsiväriä ja huulikiiltoa"-naisiin, koska se tuo minulle hyvän mielen. Toki se tuo myös itsetuntoa, kun peilistä ei katso takasin kroonisesti väsyneen näköinen ihmisraunio. :D Aamuinen meikkirutiini on minulle sama kuin pukisin vaatteet päälle. Kärjistetysti voisi siis sanoa, etten lähde minnekään alasti, joten miksi naamanikaan? :D

  Viitaten tuohon kuvasarjaan... voi hyvä luoja! Kyllä minäkin pitäisin vähemmän meikattua nätimpänä, kuin suttuisessa tällingissä olevaa. Mikä ihme tutkimushutkimus se tämä on?!

  Mitä tulee taas miehiin... Yleensä oma mieheni huomaa vain erikoisjutut, eli irtoripset ja punaiset huulet. Muuten luulen hänelle kosmetiikkahullun puolisona kaiken muun olevan normaalia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti! Välillä ehostan itseäni ihan vain kunnioituksesta kanssaihmisiä kohtaan, samasta syystä kuin en kulje kylillä rikkinäisissä ja likaisissa vaatteissa. Vaikka sen periaatteessa voisi laskea "muiden miellyttämiseksi", niin koen kuitenkin että teen sen silti ensisijaisesti itseäni varten.

   Poista
 5. Minä en jaksa vaivautua ja minua on aina ärsyttänyt, että meikkaavat naiset tuomitsevat meikkaamattomuuden huolimattomuudeksi ja sanovat, ettei meikkaamaton nainen pidä huolta itsestään. Olen myös kuullut kommentteja, että olen epäkohtelias muita ihmisiä kohtaan, koska en meikkaa. Minusta on kohteliasta muita ihmisiä kohtaan pitää itsensä puhtaana, mutta meikata...? Omituinen ajatus... No, muut saavat sitten vain sietää epäkohteliaisuuttani.

  Mutta ongelma kyllä taitaa olla lähinnä siinä, että hyvin harva osaa meikata hyvin, ei meikkaamisessa ylipäätään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä toimii sama kuin meikkaamisenkin kanssa, eli ei välitä muiden mielipiteistä! ;) Itse ainakin tuossa aikaisemmassa kommentissa kun kerroin pitäväni meikkaamista muiden ihmisten kunnioittamisena, tarkoitin sillä lähinnä sitä, että mielestäni on kohteliasta tehdä itselleen sen verran jotain, että tuntee itsensä mukavaksi ja hyväksi. Minä kun nautin meikkaamisesta ja koen olevani paremman näköinen meikattuna, niin tunnen myös oloni paremmaksi meikattuna, jolloin olen myös parempaa seuraa muille. Jos kokee, että ei tarvitse meikkiä tai ei muuten vaan halua meikata ja tuntee itsensä mukavammaksi ilman meikkiä, niin antaa mennä! Koko postauksen pointti oli lähinnä se, että kaikki tehkööt niinkuin itse haluavat. Vaikka tykkäänkin meikata, niin itse en ainakaan pidä muiden meikkaamattomuutta mitenkään huonona asiana :)

   Poista

Kysy, kritisoi, keskustele - kaikki kommentointi on tervetullutta!

Tykkää Facebookissa

Instagram @highandlight

Seuraa Bloglovin'issa