Apteekkikosmetiikkaa lähikaupasta?

keskiviikkona, syyskuuta 02, 2015

Apteekkikosmetiikkaa lähikaupasta?

Metsästäessäni uutta kosteusvoidetta, päädyin jostain syystä L300-sarjan kuivalle iholle tarkoitettuun kasvovoiteeseen. En tiedä vetikö minua tällä kertaa puoleeni tuotteen söpön vaaleanpunainen pakkaus vaiko kyljessä lukeva "intensive moisture" -teksti, mutta brändi on kiinnostanut minua jo sen saavuttua Suomen markkinoille viime vuonna. Tuotteen pakkauksessa lukee "Pharmacy Skincare" ja Ruotsissa sarjan tuotteita myydään apteekissa. Suomessa ostin tämän kuitenkin ihan paikallisesta Citymarketista. Miksi apteekkikosmetiikkaa voidaan myydä päivittäistavaraliikkeissä?

Miten apteekkikosmetiikka edes eroaa normikosmetiikasta? Usein apteekkikosmetiikka mielletään turvallisemmaksi ja puhtaammaksi ja myös erilaisista ihon haasteista (ainesosa-allergiat, herkkä iho, akne jne.) kärsiville sopivammaksi. Se on totta, että yleensä apteekkikosmetiikan ainesosat on valikoitu niin, että ne eivät sisällä yleisimpiä allergiaa aiheuttavia aineita tai muita "turhia" tai "ylimääräisiä" aineita, vaan INCI-listat ovat yleensä päivittäiskosmetiikan tuotteita lyhyemmät. Apteekkikosmetiikan tuotteet ovat usein formuloitu ilman hajusteita, parabeeneja, mineraaliöljyjä ja mitä ikinä kuluttajat seuraavaksi saavatkaan päähänsä välttää, krhm... siis muita yleisöä mietityttäviä aineosia. Apteekkikosmetiikan puolelta löytyy kuitenkin myös esimerkiksi hajustettuja tuotteita, eli apteekkikosmetiikka ei automaattisesti tarkoita hajustamatonta tai parabeenitonta tai mitään muutakaan.

Apteekkikosmetiikkaa lähikaupasta?

Tavalliselle käyttäjälle, eli esimerkiksi hajusteille tai muille ainesosille herkistymättömille näiden ainesosien välttäminen on melko turhaa. Tietysti aina jos tietää saavansa oireita jostain tietystä ainesosasta, on sen välttely suotavaa ja kannattavaa. Oma suhtautumiseni kaikkiin näihin -ton ja -tön -ilmaisua käyttäville tuotteille vain on melko jyrkkä, koska näen ne lähinnä keinona lietsoa ennakkoluuloja tiettyjä (yleensä täysin turvallisia) ainesosia kohtaan ja mustamaalata kilpailijoiden tuotteita, joissa näitä ainesosia on käytetty. Herkistyneiden tai muista syistä näitä ainesosia välttävien on tietysti helpompaa vältellä tiettyjä ainesosia, kun putelin tai tuubin kyljessä selvästi lukee, että mitä se ei ainakaan sisällä. Omasta mielestäni se on kuitenkin aika turhaa, koska kaikissa EU:n sisällä myytävissä kosmetiikkatuotteissa pitää lain mukaan olla ainesosaluettelo kuluttajan nähtävissä. Jos on oikeasti jokin syy vältellä jotakin tiettyä ainesosaa, osaa varmaan myös etsiä sen sieltä INCI-luettelosta tai ainakin pyytää vaikkapa myyjää etsimään sen sieltä, jos ei itse löydä.

Näitä hajusteettomia, herkälle iholle tarkoitettuja tai muihin erityistarpeisiin suunniteltuja kosmetiikkatuotteita kuitenkin löytyy pilvin pimein myös ihan normaalin kosmetiikan seasta marketeista ja tavarataloista. Toisin sanoen, apteekkikosmetiikka on siis ihan tavallista kosmetiikkaa, jota vain myydään apteekissa. Apteekkikosmetiikka on lähinnä markkinointikikka, jolla kosmetiikkaa yritetään myydä tietylle kohderyhmälle.

Apteekkikosmetiikkaa lähikaupasta?

Tästä syystä L300-sarjaa voidaan myydä Ruotsissa apteekeissa ja Suomessa marketissa. Apteekkikosmetiikkaa kohtaan minulla ei ole niin jyrkkää asennevammaa kuin luonnonkosmetiikkaa kohtaan (jossa ei siinäkään varsinaisesti mitään vikaa ole, vaan sen markkinoinnissa), koska yleensä apteekkikosmetiikkaa ei yritetä myydä millään ylisanoilla tai koiteta lytätä tavallista kosmetiikkaa apteekkikosmetiikkaan verrattuna. Apteekkikosmetiikan kohdalla kyse on lähinnä ihmisten mielikuvista, tuotteet koetaan turvalliseksi koska niitä myydään samassa paikassa kuin lääkkeitä. Apteekissa myynti ei kuitenkaan takaa sitä, että tuotteet olisivat jotenkin automaattisesti tehokkaampia tai parempia kuin päivittäiskosmetiikka, sillä apteekkikosmetiikkaa koskee sama lainsäädäntö kuin tavallistakin kosmetiikkaa. Kosmetiikka ei voi esimerkiksi parantaa sairauksia tai imeytyä elimistöön, koska muuten se luokiteltaisiin lääkeaineeksi, jota taas koskee paljon tiukempi lainsäädäntö. Tästä syystä kosmetiikka ei esimerkiksi voi parantaa aknea, vaan ainoastaan lievittää sen oireita.

Apteekkikosmetiikkaa lähikaupasta?

Mitä L300-sarjan Intensive Moisture Face Cream -kasvovoiteeseen tulee, niin ostopäätökseeni ei vaikuttanut tuotteen hajusteettomuus, parabeenittomuus eikä mineraaliöljyttömyys (tässäkin tuotteessa muuten käytetään tuota periaatteessa kiellettyä "ei sisällä" -ilmaisua, aijjai!), vaan sen sopivuus "erityisesti kuivalle iholle" ja "tehokkaasti kosteuttava" koostumus. Citymarketissa oli tuotteesta tarjolla testeri ja kädelle levitettäessä tuote tuntui todella miellyttävältä ja kosteuttavalta. Hajusteettomista tuotteista en yleensä pidä, koska usein hajusteita käytetään tuotteissa peittämään itse tuotteen ominaistuoksua. Hajusteettomat tuotteet eivät siis ole hajuttomia ja yleensä hajusteettomien tuotteiden ominaistuoksu on ainakin minun mielestäni aika epämiellyttävä. Muuten tuote vaikuttaa melko lupaavalta, vaikka koostumus ei olekaan yhtä pilvenpehmeä kuin Lumenen Voidegeelissä. Voi kyllä olla, että tämän tuubin jälkeen lähtee taas kasvovoide vaihtoon tämän tuotteen tuoksuttomuuden takia, ellei kasvovoide paljastu muuten ominaisuuksiltaan ylivoimaiseksi.

Katso myös

Ei kommentteja:

Kysy, kritisoi, keskustele - kaikki kommentointi on tervetullutta!

Tykkää Facebookissa

Instagram @highandlight

Seuraa Bloglovin'issa