Alumiiniasiaa vol. 2 - Alumiiniton?

keskiviikkona, elokuuta 05, 2015

Nyt on ihan pakko jatkaa tuota aikaisempaa postausta aiheesta, koska ärsyttää. Olen ollut Asuntomessuilla töissä ja siellä on kaikenlaisia myyntikojuja, joista yksi kiinnitti erityisesti huomioni. Kyseisessä kojussa myytiin kosmetiikkaa. Erityisesti yksi tietty tuote meinasi saada sappeni kiehumaan aika pahoin, varsinkin kun olin hiljattain kirjoittanut tuon aikaisemman postauksen tästä alumiiniaiheesta.

Alumiiniasiaa vol. 2 - Alumiiniton?

Kuva lainattu täältä. Eli kyseessä on Deodoranttikivi eli DeoCrystal. Ainakin tuotteen nettisivuilla sekä myös tuossa kyseisessä myyntikojussa tuotetta mainostettiin sanoilla "Ei sisällä tukkivia alumiineja". Kulkiessani kojun ohi oli aivan pakko käydä ihan vain mielenkiinnon vuoksi kurkkaamassa, miltä tuotteen INCI-lista näyttää. Tuotteessa oli kaksi tai kolme ainesosaa, joista yksi oli Ammonium Alum. Kyllä. Alum. Meinasin alkaa heti tenttaamaan myyjältä, että miten tätä voidaan mainostaa alumiinittomana tuotteena, kun INCI-listasta löytyy alumiiniyhdiste, mutta maltoin mieleni. Jäin miettimään, että eihän tuotetta varsinaisesti mainosteta alumiinittomana, vaan sanotaan vain, ettei se sisällä tukkivia alumiineja.

Luin lisätietoja tuotteesta tuolta nettisivuilta:
"DeoCrystalista irtoaa veden mukana täysin huomaamaton suolapinta ihollesi. Iholla vaikuttavat luonnon suolat ja niiden hapan pH-arvo estävät tehokkaasti hajubakteerien kasvun ja epämiellyttävää hienhajua ei synny. Ei muuta ihon pH –arvoa, eikä vähennä luonnollista eritystä."

Okei, eli kyseessä tosiaan on deodorantti eikä antiperspirantti, joissa alumiiniyhdisteitä yleensä käytetään. Tuolla tukkivia-sanalla voidaankin viitata siihen, että tämä tuote ei muodosta antiperspiranttien tapaan kainalon iholle kalvoa, joka estää hieneritystä ja näin ikäänkuin "tukkii" hikirauhaset. En ainakaan keksi mitään muuta selitystä sille, miksi tuota mainoslausetta voitaisiin käyttää, koska se on erittäin harhaanjohtava. Oma ensikäsitykseni oli ainakin se, että kyseessä olisi alumiiniton tuote.

Lisää otteita tuotteen nettisivuilta:
"Ainutlaatuinen ihon pinnalla vaikuttava deodorantti, josta ei imeydy keinotekoisia kemikaaleja elimistöösi."

Mitähän ainutlaatuista tuossa on? Kaikki deodorantit vaikuttavat ihon pinnalla. Kosmetiikasta ei saa imeytyä mitään kemikaaleja elimistöön, tai se luokiteltaisiin lääkeaineeksi. 

Sivuilla väitetään tuotteen tehon perustuvan alunaan:
"Deodoranttikivemme sisältävät elintarvikelaatuista ammonium -alunaa, mineraalisuoloja ja vettä. Aito luonnontuote, joka EI SISÄLLÄ alkoholia, hajusteita, mineraaliöljyjä, säilöntäaineita (parabeenit), tukkivia alumiinyhdisteitä, väri- eikä ponneaineita.
Aluna on väritöntä ainetta , jota muodostuu luonnossa kahdeksankulmaisista tai kuutionmuotoisista kiteistä."

Juuh elikkäs. Ei minkäänlaista mainintaa siitä, että tuo ammonium -aluna on siis INCI-nimeltään Ammonium Alum ja se on siis sitä kuuluisaa alumiinia. Asia, jonka voisi kuvitella kuluttajan haluavan tietää. Ärsyttää myös tuo parabeenien erikseenmainitseminen, koska ne ovat kaikista tutkituimpia ja turvalliseksi todettuja säilöntäaineita... Eivätkä todellakaan ainoita säilöntäaineita.

Sitten vielä tämä seuraava lainaus:
"Iholle laitettavista kosmeettisista aineista imeytyy 60 % ihon lävitse elimistöömme, siksi iholle on hyvinvointimmekin kannalta parasta käyttää mahdollisimman puhtaita, luonnonmukaisia tuotteita."

Anteeksi mitä? Haluaisin nähdä sellaisen kosmetiikkatuotteen, jonka ainesosista oikeasti imeytyy 60% elimistöömme. Lisäksi, tätä tuotetta mainostetaan "aitona luonnontuotteena", ei luomuna. Mutta ehkä tässä tuolla "luonnonmukaisella" tarkoitetaan vain sitä, että tuotteen ainesosat ovat luonnosta? Ota nyt tuosta selvää, kun koko mainosteksi viljelee kiertoilmaisuja ja harhaanjohtavaa informaatiota. Voin tehdä joskus postauksen omasta suhtautumisestani luonnonkosmetiikkaan, mutta sanotaan nyt ainakin se, että jos jokin ainesosa on luonnosta, ei se tarkoita sen olevan automaattisesti puhdasta tai turvallista. Luonnostakin löytyy vaikka mitä myrkkyjä ja aina täytyy pitää mielessä, että aineen myrkyllisyys usein riippuu täysin altistuksen määrästä. Vesikin on vaarallista jos sitä juo liian paljon.

Alumiiniasiaa vol. 2 - Alumiiniton?

Kuva lainattu täältä. Aikamoista roskaa koko mainosteksti, sanon minä. Ei siinä varsinaisesti valehdella (paitsi tuo 60% imeytymisjuttu, sitä en kyllä usko), mutta johdetaan oikein lahjakkaasti kuluttajaa harhaan antamalla olettaa ja jättämällä kertomatta asioita.

Lisäksi mainosteksteissä käytetään kiellettyä "Ei sisällä" -ilmaisua (Asetus kosmeettisten aineiden väittämistä, 655/2013). Tai tuossa asetuksessa ei suoraan sanota tuon ilmaisun olevan kielletty, mutta se on niin selvä esimerkki siitä mitä ei saa tehdä, joten sen käyttöä ei suositella. Taidanpa ihan vain aikani kuluksi tehdä tämän tuotteen mainosväittämistä ilmoituksen Kilpailu- ja kuluttajavirastolle. Sisäisellä kukkahattutädilläni meni nyt tunteisiin.

Mitäs mieltä olette tällaisista mainosväittämistä? Jos teitä kiinnostaa enemmänkin nämä kosmetiikan markkinointiin tai ainesosiin liittyvät postaukset, niin voin tehdä oman postauksen myös vaikkapa noista sallituista mainosväittämistä.

English | Another post about aluminum in cosmetics, this time from the perspective of misleading advertising. 

Katso myös

8 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoinen juttu ja aika pskapuhetta tuolta merkiltä, sanon minä :D Tiedän itse aiiika vähän tällaisista jutuista niin olisi kyllä kiva lukea näistä lisää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tykkäsit! Luultavasti näistä aiheista tulee lisää ainakin sitkun koulu taas alkaa ja pääsee itekkin oppiin lisää tästä kosmetiikan ihmeellisestä maailmasta :D

   Poista
 2. Oho, mitä mainontaa :O Ei kuulu mielestäni moderniin maailmaan! Mutta ymmärrän varmaan ajatuksella olevan idean, tunteisiin vetoaminen.

  Vähän samanlaisessa tilanteessa olin kaksi vuotta sitten eräillä messuilla, jossa kävin tutkimassa erään luonnonkosmetiikkamerkin ständiä. Siellä tuli sellaista mainostekstiä että huhhuh, kaikki verenkiertoon imeytymiset sun muut, petrokemian tuotteiden haukkumiset jne jne. Ja esittelijä sanoi vähän siihen tyylin, että "sitten kun siirryt luonnonkosmetiikkaan sinunkin ihosi parantuu" ( minulla oli silloin tosi epäpuhdas iho ). Olipa mainiota todeta, että käytän juuri nyt luonnonkosmetiikkaa :D Esittelijä meni selvästi vähän hämilleen. Mutta en jaksanut aloittaa väittelyä tuosta verenkiertoon imeytymisasiasta, jälkikäteen seurassani olleelleni äidille purin ärsyyntymistäni ja äiti oli jo sitä mieltä, että nyt meet palauttamaan ostamasi jutut-kyllä, menin ja ostin uteliasuuttani merkin tuotteita, koska olin jo ennen messuja päättänyt niin ( vaikka sen esittelijän mainospuheen jälkeen olisikin ollut fiksumpaa jättää ne ostamatta :'D ).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, juuri tällaisten mainospuheiden takia en yleensä luonnonkosmetiikkaa käytä. Ei sillä että luonnonkosmetiikkatuotteissa mitään vikaa olisi (paitsi usein lyhyempi säilyvyysaika), mutta kaikki nämä lupaudet puhtaudesta ja turvallisuudesta ja muutenkin ylivertaisuudesta "tavalliseen" kosmetiikkaan nähden ovat vähän liioiteltuja. Tietenkään kaikki luonnonkosmetiikan brändit eivät tätä tee, mutta ne jotka tuota tekevät ovat ikäänkuin pilanneet luonnonkosmetiikan muidenkin merkkien osalta omalla kohdallani.

   Varsinkin estenomiopinnot aloitettuani ja tajuttuani miten paljon (luonnon)kosmetiikkabisnes koittaa myydä tuotteita lynkkaamalla muiden valikoimaa ja aiheuttamalla ihmisille turhaa pelkoa erilaisia raaka-aineita kohtaan, alkaa ärsyttään aina kun nään näitä mainospuheita joiden sisältö on täyttä hevonhuttua :D

   Poista
 3. Huh mitä mainontaa! :o
  Hyvä postaus, minuakin raivostuttaa "luonnollisuudella" ratsastaminen ja kuluttajien harhaanjohtaminen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Valitettavan usein näihin törmää, onneksi harvemmin vaan näin törkeisiin tapauksiin :D

   Poista
 4. Jestas mikä nainen sä olet! Nyt kun päätin irrottaa vähän aikaa ja perehtyä tähän sun blogiin vähän tarkemmin, löydän mielenkiintoisia juttuja toisensa perään. Kiitos tästä! Ja ylipäänsä kiitos koko blogista, tähän jäi ihan koukkuun :D ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi ihanasta kommentista! ❤ On aina yhtä mukavaa kuulla, että nää mun jutut oikeesti kiinnostaakin jotakuta enkä vaan itsekseni höpise :'D

   Poista

Kysy, kritisoi, keskustele - kaikki kommentointi on tervetullutta!

Tykkää Facebookissa

Instagram @highandlight

Seuraa Bloglovin'issa