Alumiiniasiaa

torstaina, heinäkuuta 02, 2015

Yle Uutiset julkaisi eilen artikkelin nimellä Ihmisessä piilee kemikaalicocktail - "pojanpojalle kasvaa rinnat ja deodorantista imeytyy alumiinia". Alumiinin ja rintasyövän yhteydestä on kiistelty pitkään ja moni käyttää alumiinittomia dödöjä syövän pelossa.

Tällaisissa pelkoa lietsovissa artikkeleissa on hassua, että niissä ei koskaan tarjota lähdettä väitteelle, jonka mukaan kainaloon laitettavan alumiinin ja rintasyövän välillä olisi syy-seuraussuhde. Usein näissä artikkeleissa vain todetaan, että rintasyöpäriskistä ei löydy vakuuttavia todisteita, minkä jotkut ihmiset sitten tulkitsevat niin, että asiaa ei ole tutkittu tarpeeksi ja välttelevät alumiinia varmuuden vuoksi. Kaiken lisäksi tässä kyseessäolevassa Ylen artikkelissa on semmoinen pikkuvirhe, että siinä puhutaan koko ajan deodoranttien alumiinista. Alumiinia on nimenomaan antiperspiranteissa, ei deodoranteissa. Tietysti jos kyseessä on deodorantti-antiperspirantti-yhdistelmätuote, sisältää sekin alumiinia ja joskus deodoranttia tai dödöä käytetään yleisnimityksenä myös antiperspiranteille.

Tässä Ylen toisessa aiheeseen littyvässä artikkelissa on sentäs linkattu brittiläisen syöpäjärjestön artikkeli, jossa sanotaan seuraavaa:

"There is no good evidence that aluminium in deodorants could increase the risk of cancer in animals or humans. This was confirmed by a review of all of the available evidence in 2014 that found no link.
A small study in 17 women with breast cancer was quite widely reported in the news in 2007. It found higher levels of aluminium in the part of the breast nearest the skin, and the authors speculated that aluminium in deodorants might cause breast cancer."
Suomennettuna ei ole päteviä todisteita kainaloon laitettavan alumiinin lisäävän rintasyövän riskiä ihmisillä tai eläimillä. Vuonna 2014 kerättiin kaikki aiheesta saatavilla olevat todisteet, eikä linkkiä näiden kahden välillä löytynyt. Huhut saivat alkunsa, kun vuonna 2007 raportoitiin tutkimuksesta, jossa löydettiin enemmän alumiinia rintakudoksesta kainalon läheltä, josta pääteltiin, että se olisi joutunut sinne juuri dödöistä ja että tämä kasvattaisi rintasyöpäriskiä. Ongelmahan tässä on se, että kyseessä oli todella pieni tutkimus, joka ei kuitenkaan todistanut mitään, vaan antiperspiranttien yhteys rintasyöpään oli täysin spekuloitua. Yritin löytää tuon vuodelta 2007 peräisin olevan tutkimuksen kokonaisuudessaan, mutta löysin vain maksullisia versioita, joten en päässyt sitä kokonaan lukemaan. Kuitenkin tässä samaisen syöpäjärjestön blogipostauksessa kerrotaan tutkimuksessa lukevan seuraavaa:

“We have confirmed the presence of aluminium in breast tissue and its possible regional distribution within the breast. Higher content of aluminium in the outer breast might be explained by this region’s closer proximity to the underarm where the highest density of application of antiperspirant could be assumed.”
Eli aika paljon oletuksia löytyy, mutta ei mitään pätevää todistusaineistoa. Tutkimuksen mukaan lähempänä kainaloa oleva suurempi alumiinipitoisuus rinnassa saattaa johtua antiperspiranttien alumiinista, koska dödöä nyt satutaan laittamaan kainaloon ja kainalo on lähellä rintaa. Mitään todisteita siitä, että rinnasta löytynyt alumiini olisi tullut juurikin antiperspiranteista ei ollut. Korrelaatio ei aina tarkoita syy-seuraussuhdetta. Hyvänä esimerkkinä voidaan käyttää jäätelönsyöntiä, hyttysten pistoja ja hukkumiskuolemia, jotka kaikki lisääntyvät kummasti kesäisin, mutta niillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. 

Jos syöpäjärjestön artikkeli ei jonkun mielestä vaikuta luotettavalta lähteeltä, niin entäpä sitten EU:n komission riippumattoman tiedekomitean SCCS:n (Scientific Committee on Consumer Safety) mielipide aiheesta? Tässä lausunnossa sanotaan seuraavaa:

"There is no plausible evidence that the use of aluminium containing cosmetics and skin care products can increase the risk of breast cancer or Alzheimer’s disease, Parkinson’s disease and other neurodegenerative diseases."
Eli ei ole uskottavaa todistusaineistoa siitä, että kosmetiikassa käytettävä alumiini voisi lisätä rintasyöpäriskiä. Julkaisussa mainittiin myös, että on epätodennäköistä, että kosmetiikassa käytettävät alumiinimäärät olisivat syöpää aiheuttavia ja että ei ole todisteita, että antiperspiranteissa käytettävät alumiinimäärät olisivat terveydelle haitallisia. Koko julkaisun pääsee lukemaan täältäMyös suomalainen Teknokemian yhdistys kertoo sivuillaan seuraavaa:

"Alumiinisuolat eivät pysty imeytymään ihon läpi. Antiperspiranttien toiminta perustuu vaikutukseen ihon pinnalla, eikä tuote toimisi, jos merkittävä määrä alumiinista imeytyisi edes syvälle ihoon. Tutkimuksissa on todettu, että alumiinia sisältävät antiperspirantit ja rintasyöpä eivät ole yhteydessä toisiinsa."
Välillä törmään uutisartikkeleihin ja blogipostauksiin, joissa väitetään asiasta olevan ristiriitaista tietoa. Ristiriitaisuus johtuukin nimenomaan siitä, että rintakudoksesta on löydetty alumiinia ja antiperspiranteissa on alumiinia ja tätä pidetään selvänä yhteytenä. Tai sitten ajatellaan, että koska linkkiä näiden kahden välillä ei ole löytynyt, asiaa ei ole tutkittu tarpeeksi. Tämä on vähän sama asia kuin väitetty yhteys rokotusten ja autismin välillä - uskotaan mieluummin naapurilta kuultuja huhuja kuin tieteellisiä tutkimuksia. Jos muuten haluaa tähän rokotteiden ja autismin väliseen yhteyteen tutustua tarkemmin, suoittelen tätä sivustoa. Toisinsanoen asiasta kiistellään yhä, koska vastaanväittävät ihmiset eivät viitsi tutustua faktoihin.

Jostain syystä kuitenkin valtamedia tykkää ratsastaa pelonlietsonnalla ja tehdä asiasta edelleen artikkeleita, joissa testaillaan alumiinittomia dödöjä ja kerrotaan neuvoja alumiinin välttämiseen kosmetiikassa. Joskus olen jopa lukenut näiden artikkeleiden kommenttioisoista ihmisten mielipiteitä siitä, että tieteellisiä tutkimuksia toteuttavat tahot, EU, kauneudenhoitoalan oppilaitokset ja kosmetiikkaa valmistavat yritykset olisivat kaikki mukana jossain salaliitossa, jonka tarkoituksena on saada ihmiset ostamaan kalliilla kosmetiikkaa oman terveytensä kustannuksella. Onneksi on sosiaalinen media, blogit ja tuttujen tutut, jotka jakavat luotettavaa tietoa asiasta! 

Not. Muistakaahan ihmiset se lähdekriittisyys. Mielestäni paljon todennäköisemmältä kuulostaisi se, että Ylen artikkelin kirjoittajalle on maksettu jättämään faktat välistä luonnonkosmetiikkafirmojen taholta, jotta alumiinittomia tuotteita saataisiin paremmin kaupaksi. En siis usko näin olevan, mutta jos nyt aletaan salaliittoteorioista puhumaan... :D

Onneksi on kuitenkin vielä joitain julkaisuja, jotka kertovat asiat niinkuin ne ovat, niin kuin esimerkiksi Aamulehti. Kuvassa olevassa jutussa ei puhuta sanallakaan rintasyövästä - minkä luulisi olevan aika tärkeä mainittava asia, kun puhutaan alumiinin turvallisuudesta kosmetiikassa. Voisiko tästä päätellä, että Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ylitarkastaja ei pidä rintasyöpäriskiä todennäköisenä?

Alumiiniasiaa
Aamulehti 14/4/2015. Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla.
 Jos joku ei vieläkään ole vakuuttunut antiperspiranttien turvallisuudesta, niin alumiinia voi vältellä etsimällä INCI-listasta aluminum tai alum -sanoja ja jättämällä niitä sisältävät tuotteet hyllyyn. Pitää vissiin myös mainita, että esimerkiksi potassium alum -yhdistettä löytyy monista luonnonkosmetiikan dödöistä ja sitä mainostetaan tuoteselosteessa luonnosta löytyvänä mineraalikristallina. Jostain syystä unohdetaan aina kuitenkin mainita, että sekin on alumiinia.

Onneksi tämä ei nyt kuitenkaan ole niin vakava asia kuin esimerkiksi tuo rokotteiden välttely autismin pelossa, sillä siinä saattaa omalla tyhmyydellään myös muut vaaraan. Jos joku haluaa ihan välttämättä vältellä alumiinia kosmetiikassa, niin antaa mennä. Ei se ole minulta pois. Jos sillä saa mielenrauhan itselleen, niin ihan vapaasti. Tulevana kosmetiikka-alan asiantuntijana vain särähtää korvaan joka kerta, kun joku puhuu välttävänsä alumiinia rintasyövän pelossa, koska kuuli huhuja kavereilta tai luki asiasta juuri tuon Ylen artikkelin kaltaisista julkaisuista. Vaikka tutkimustietoa on saatavilla, huhut alumiinin haitallisuudesta elävät yhä juuri tällaisten artikkeleiden takia, ja suorastaan suututtaa, että niissä ei kuitenkaan tarjota luotettavia lähteitä asiasta kiinnostuneille.

Huhhuh, tulipa tekstipainotteinen postaus! On varmaan sanomattakin selvää, että itse käytän alumiinia sisältävää kosmetiikkaa ihan huoletta. Olen sen verran lukenut julkaisuja, jotka väittävät antiperspirantin käytön olevan turvallista, että uskon voivani luottaa siihen, etten rintasyöpää antiperspirantista saa. En myöskään ole törmännyt vielä yhteenkään tutkimukseen, joka todistetusti osoittaisi antiperspiranttien alumiinin kasvattavan rintasyöpäriskiä.

Huolestuttaako teitä kosmetiikassa käytettävä alumiini?

English | This post was about the aluminum used in antiperspirants and its speculated link to increased breast cancer risk. Sorry, I'm too lazy to translate all of it, but in short there is no evidence of a link between the aluminum in cosmetics and breast cancer and antiperspirants are safe to use.

Katso myös

8 kommenttia:

 1. Mahtava postaus! Mä en oo edes jaksanut perehtyä koko alumiiniasiaan, koskaan. Maailmassa pyörii niin paljon paskapuheita ja huhuja, että paras vaan tehdä sitä mikä itsestä tuntuu hyvältä :D Kiitos kun selvensit, ettei näillä dödöillä ja syövällä ole tekemistä toisiensa kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun on ammatinvalinnan takia vähän pakkokin olla kärryillä näissä asioissa! Hyvä jos pystyin selventään asioita muillekin ;) Kosmetiikassa kun on näitä yleisiä harhaluuloja, joista tää alumiini-rintasyöpäjuttu on ehkä parabeenihysterian ohella yleisin :D

   Poista
 2. Kyllä! Toki aina kannattaa pohtia, onko jokin kemikaali ihmiselle hyväksi, hyvänä esimerkkinä ppd:t hiusväreissä tai mustassa hennassa. (Kauhistelen aina, kun kaverit tulevat mustalla hennatuilla käsillä etelänmatkoiltaan. Nou nou nou!!) Mutta mahdoton vainoharhaisuus on turhaa. Suurempana ongelmana minä nään sen, mitä me laitetaan sisäämme ruoan muodossa. Siinä on minun mielestäni se todellinen mietinnän paikka.

  Niin, ja tuo rokotteiden välttely, aargh. Ainoa rokote, josta oikeasti olen kuullut olleen joillekin haittaa, on se sikainfluenssarokote. Perusrokotteiden välttelemisen takia voi olla, että esim. polio, jota ei Suomessa ole enää aikoihin ollut, alkaa lisääntyä. Käsittämätöntä lyhytnäköisyyttä ihmisiltä.
  Ugh, olen puhunut. Tämä on aihe, joka herättää varmaan monessa tunteita. Hyvä ja analyyttinen kirjoitus sulta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tietysti on oikeestikin kemikaaleja mitä kannattaa vältellä ja jotka on terveydelle haitallisia. Sekin pitäisi aina pitää mielessä, että esimerkiksi vesikin on kemikaali ja terveydelle haitallinen, jos sitä nauttii liikaa. Eihän se alumiinikaan mitään terveellistä ole, jos sitä juo, mutta tää antiperspiranttijuttu on ihan naurettavaa, koska ensinnäkin antiperspiranteissa käytetyt alumiinimäärät on naurettavan pieniä, alumiini ei imeydy ihon läpi kainalosta eikä muualtakaan ja tosiaan vaikka imeytyis ja vaikka määrät ois suuremmat, niin ei olla mitenkään pystytty osottaan että antiperspiranttien alumiini liittyis millään tavalla siihen rintasyöpään.

   Noi rokotukset onkin jo ihan oma lukunsa ja jos multa kysytään, niin ottaisin sata kertaa mieluummin sen autismin kun saattaisin itseni ja myös muut hengenvaaraan (laumaimmuniteetti jne.). Varsinkin kun myöskään autismin ja rokotusten välistä yhteyttä ei olla voitu osoittaa millään tavalla. Tiiän yhen tyypin joka sairastu narkolepsiaan siitä H1N1-rokotteesta, mutta se olikin ihan eri asia ku nää vuosikymmeniä käytössä olleet ja tutkitusti turvalliset rokotteet.

   Poista
 3. Odotan sitä kun joku toimittaja tajuaa kirjoittaa artikkelin "Eläminen aiheuttaa syöpää". :D
  Nykyään on jo ihan ulalla siitä että mikä on haitallista ja mikä ei, niin tuntuu jo olevan vähän se ja sama mitä käyttää ja mitä ei, aina siinä on jotain syöpää aiheuttavaa. :D

  Kosmetiikan alumiinin väitettiin lisäävän myös Alzheimerin taudin vaaraa, mutta sillekään ei löydetty tarpeeksi näyttöä vaan arveltiin että itse tauti aiheuttaisi alumiinipitoisuuksia aivojen plakkeihin, kuten täällä erikoislääkäri on vastannut jonkun huolestuneen kysymykseen: http://www.alzheimerinfo.fi/kysy-asiantuntijalta/aiheuttaako-magnesium-aluminium-silicate-alzheimeria
  Tästäkin asiasta yhä jaksetaan silti kiistellä, että aiheuttaako kosmetiikan alumiini koko tautia vai ei. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep :DD Tai sit joku otsikolla "Tähän asiaan kuolet varmasti!" ja sit sisältönä kerrotaan kuinka hengittäminen tappaa kun sitä on jatkanut tarpeeksi pitkään. Paitsi että se oliskin virkistävää vaihtelua kun olis kerrankin faktatietoa.

   Tuolla SCCS:n lausunnossa luki kans, että kosmetiikan alumiini ei lisää myöskään Alzheimerin taudin riskiä. En oo siihen asiaan mitenkään erityisemmin perehtynyt, mutta uskoisin voivani luottaa siihen, etten antiperspirantista myöskään Alzheimeria saa :D

   Poista
 4. Mielenkiintoinen ja hyvä postaus! En välttele alumiinia kainalotuotteissa, ainoastaan sheivauksen jälkeen mielummin jätän antiperspirantit heti laittamatta, jos siis onnistun saamaan haavoja :D tosin minusta on ihan ok antaa kainaloiden hengittää iltasuihkun jälkeen noin muutenkin vaikka teoriassa antiperspirantit taitaisivat toimia parhaiten suihkupuhtaalle iholle :) enemmän mua arveluttaa suun kautta nautittu alumiini, siis tyyliin lääkkeet mutta ilmeisesti jos munuaiset toimivat oikein, pitäisi alumiinin poistua elimistöstä. Tosin en närästyslääkkeitä käytäkään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Minäkin olisin enemmän huolissani noista suun tai muun kautta nautittavista aineista, koska kosmetiikan ei lähtökohtaisesti pitäisi ollenkaan imeytyä ihon läpi, koska muuten se määriteltäisiin lääkeaineeksi ja muutenkin kosmetiikassa käytettävät määrät ovat yleensä niin pieniä, ettei niistä tarvitse olla huolissaan. Itsekin tykkään yleensä ensin vähän kuivatella suihkun jälkeen ennenkuin antiperspiranttia laitan, en kyllä tiedä onko sillä tehon kannalta jotain merkitystä :D

   Poista

Kysy, kritisoi, keskustele - kaikki kommentointi on tervetullutta!

Tykkää Facebookissa

Instagram @highandlight

Seuraa Bloglovin'issa